Откритието позволява на хора, тотално изгубили контрол върху тялото си, да комуникират със заобикалящия ги свят

Пациенти без абсолютно никакъв контрол върху тялото си вече могат да комуникират с останалия свят. Това съобщават швейцарски учени, създали технология позволяваща парализирани пациенти да разговарят с помощта на неврочип, който разчита налягането в мозъка със светлина, пише Би Би Си.

Технологията е била изпробвана върху четирима души, болни от амиотрофична латерална склероза, с които неврофизиолозите са успели да комуникират. Те са били в стадий на пълно заключване на невродегенеративната болест, която унищожава изцяло двигателните функции на тялото, а умът остава в пълно съзнание. 

На тях им били задавани въпроси, на които могат да отговорят само с "да" и "не". Пациентите били попитани за сътоянието им, как се чувстват и т.н. Проблем за системата все още е, че понякога се налага въпросите да бъдат повторени многократно, за да се даде възможност на кръвоносната система на мозъка да реагира. 

Самата технология не е непозната на учените, но за пръв път се прилага по този начин. Тя разчита на промените, които настъпват в нивата на кислород в кръвта при мозъчна активност. Това изменя цветът ѝ и благодарение на светлината, насочена към кръвоносните съдове на мозъка, се засича цветът на преминаващата кръв.

Предвижда се машината да се използва за в бъдеще, акто чрез нея лекарите ще разбират дали пациентите изпитват болка и дали имат нужда от нещо.

"Този удивителен резултат опровергава теорията, че парализираните хора не могат да общуват с външния свят", разказва Нилс Бирбаумер от Университета в Тюбинген. 

"Ако успеем да повторим тези резултати, това означава, че ще можем да върнем дар словото на хората, страдащи от дисфункция на двигателните неврони", разказва още ученият.

По време на експеримента един от пациентите успял ясно да откаже да даде благословия за сватбата на дъщеря си, пише Би Би Си. 

Източник: Би Би Си