Италианските мюсюлмани подписаха пакт с правителството за отхвърляне на всякаква форма на насилие и тероризъм в джамиите в страната

Мюсюлманите в Италия подписаха пакт с правителството, с който поемат ангажимент да отхвърлят всякаква форма на насилие и тероризъм и да проповядват в джамиите на италиански език, съобщава АФП. 

С подписания пакт групата, представляваща около 70% от италианските мюсюлмани, се задължава да извършва петъчните молитви на италиански език или поне да осигурява превод. Досега властите трудно установяваха някакъв по-сериозен контакт с мюсюлманската общност в страната заради факта, че тя няма официална организация, която да представлява всички италиански мюсюлмани.

"Това е един много важен документ, засягащ настоящето и бъдещето на страната ни чрез междурелигиозния диалог, основан на принципа, че може и да имаме различни религии, но всички сме италианци", заяви министърът на вътрешните работи на Италия Марко Минити. 

По някои оценки между 1 и 2 милиона души в Италия са мюсюлмани, повечето от които имигранти.

Според данните съвсем малко са италианските мюсюлмани, за които се знае, че са привърженици на джихадистки групировки. В самата страна също така няма някакъв особен проблем с радикален ислям. 

Все пак на проблема се погледна по-сериозно, след като стана ясно, че Анис Амри, един от извършителите на атентата в Берлин, се е радикализирал в сицилянски затвор. 

"Поставянето на знак за равенство между мигранти и тероризъм за мен е дълбока грешка. Също така обаче не можем да отречем, че има връзка между двете неща. Това го виждаме от атентата срещу "Шарли Ебдо" насам", коментира Минити. 

Източник: АФП