Обявени за издирване са 4672 души, а турската държава възнамерява да съди и български дипломат

Масовите арести в Турция продължават, като вчера задържани бяха 1120 души заради подозрения във връзки с живеещия в изгнание в САЩ проповедник Фетуллах Гюлен, смятан от Анкара за основен организатор на опита за преврат от юли миналата година, и неговата организация "Хизмет", съобщава в. "Хюриет". 

Осъществени са били спецакции в 72 турски провинции, като в тях са участвали 8500 полицаи, обяви министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу. Той определи арестите като важна стъпка за Турция. 

Повечето арести са извършени вътре в самата структура на полицията, като властите определят задържаните като "тайни имами". 

Виж още: Ердоган: Чакаме за ЕС 54 години, няма да чакаме още дълго

Анадолската агенция съобщи, че се издирват 4672 заподозрени лица, а 1448 от тях вече са зад решетките. Това означава, че са издадени общо 3224 заповеди за арест на "тайни имами". Само в Истанбул се издирват 390 души, като полицията е арестувала 172-ма от тях. 

При спецакция, проведена в източната провинция Малатия, са арестувани 17 души и са иззети банкноти по 1 американски долар, които били от серия с буквите F и Т, смятани от властите за средство за комуникация между членовете на организацията на Фетуллах Гюлен. 

От юли 2016 г. насам в Турция са арестувани около 47 хил. души, след като в страната беше обявено извънредно положение след неуспешния опит за преврат. Преди дни парламентът отново го удължи с три месеца до 19 юли. 

Интервю: Турски политолог: На турците им писна да виждат лидери, които се подмазват на Европа

Междувременно Турция възнамерява да съди български дипломат за изказвания срещу Ердоган. Бившият български консул в Одрин Георги Димов е заявил след проведения в страната референдум, че допитването е нелегитимно. 

По негови думи няма възможност за отстраняване от власт на турския президент със законни средства, а необходим преврат или гражданска война. 

Това е подтикнало турската страна да съди българския дипломат за насаждане на противоконституционни настроения.

В самото правителство на страната се очакват сериозни промени. Премиерът Бинали Йълдъръм е обявил, че е готов да подаде оставка, като по думите му кабинетът се нуждае от "свежа кръв". 

Приближеният до държавния глава Ибрахим Калън има големи шансове да влезе в кабинета. В момента той е говорител на Ердоган. В ремонтираното правителство ще останат досегашните министри на правосъдието Бекир Боздаг, на семейството Фатма Кая, на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, на труда и социалната сигурност Мехмет Мюезиноглу и др.

Виж още: Ердоган се увенча с победа на референдума в Турция

Източник: в. "Хюриет"