Директорката на Държавна психиатрична болница "Св. Иван Рилски" - Нови Искър (Курило) д-р Цветеслава Гълъбова с гневно писмо към президента

Защо се отделят милиони за охраната на политици, които отдавна не са в активната политика, а за грижата за психоболните у нас не се мисли. Този въпрос отправя в открито писмо до президента Румен Радев директорката на Държавна психиатрична болница "Св. Иван Рилски" - Нови Искър (Курило) д-р Цветеслава Гълъбова. 

Причината за реакцията ѝ бил пост във "Фейсбук", в който като приоритети в държавното управление, наред със здравеопазването и борбата битовата престъпност е и охраната на политици. Д-р Гълъбова от години опитвала да осигури средства за саниране на болницата, която е построена през 1949 г., но средства постоянно не се намират. 

За подобряването на енергийната ефективност на сградата са нужни 315 хил. лв., които обаче за толкова години не се отпускат на болницата.

Ето го и писмото на д-р Гълабова: 

"Отворено писмо

До г-н Румен Радев
Президент на Република България

Уважаеми г-н Радев,

Обръщам се към Вас с въпрос защо и най-вече до кога ще бъдат държавно охранявани /доколкото НСО е служба към Вас/ лицата Делян Пеевски, Ахмед Доган и Цветан Цветанов. Питането ми е в качеството ми на съвестен данъкоплатец, който се интересува как се харчат неговите пари. В същото това качество, но и като директор на държавна болница пък питам защо не се отпускат нужните за лечебното заведение 315 хиляди лева за подобряване енергийната ефективност на сградите, където се лекуват ПСИХИЧНО БОЛНИ! Неофициално от МЗ ми отговориха, че ще се "търсят пари по някакви проекти"?!? 

Питането ми е защо за моите болни, които не са в дъното на таблицата, ами са извън всякакви таблици, се търсят пари по "някакви проекти", а за безценните животи на визираните от мен лица, а има и други подобни, се отделят милиони годишно. Ами като се чувстват толкова застрашени да си наемат охрана, да си я плащат и да се пазят от всенародната любов. 

Кога най-после ще обърнем пирамидата, г-н Президент?"

Пред Нова телевизия д-р Гълабова обяснява, че иска преместване на болницата и подмяна на дограмата, което не е и "една десета от охраната на политиците". 

"За психично болните у нас не се мисли, при нас всичко е втора употреба - линейката ни е от 1998 година", разказа още директорката на Държавна психиатрична болница "Св. Иван Рилски" - Нови Искър.

Източник: Нова телевизия