Очаква се съставът на следващия кабинет, наричан вече "Борисов 3", да стане ясен през следващата седмица

Президентът Румен Радев връчви днес първият мандат за съставяне на правителство в рамките на 44-тото Народно събрание. Получател на мандата за министър-председател е лидерът на най-голямата политическа сила в новия парламент - Бойко Борисов. 

"С указ от днес ви възлагам съставянето на правителство. Надявам се вие и вашите коалиционни партньори да излъчите убедителни кандидатури за министри. Вярвам, че ще отговорите с вашата управленска програма на най-насъщните очаквания на българите - сигурност, доходи, справедливост и законност. Убеден съм, че опитът ви от миналото ще бъде ваш добър съветник. Желая ви успех", каза Радев.

Борисов има 7-дневен срок да състави правителство. След това президентът трябва да предложи на НС то да бъде избрано.

Минути преди връчването на мандата ГЕРБ и Обединениет патриоти подписаха коалиционно споразумение. Според него коалицията назначава и политически съвет от шест души, които да решават конкретните политики по обявената вече платформа. 

Връчването на мандата бе предшествано от консултации на президента с парламентарно представените политически сили, които се проведоха в понеделник и вторник.

Очаква се кабинетът "Борисов 3" да стане ясен следващата седмица. Лидерът на ГЕРБ неколкократно заяви, че от партията са длъжни да формират правителство. 

Вече от дни ГЕРБ и Обединените патриоти водят преговори за подписване на коалиционно споразумение. Според лидера на ГЕРБ именно това е единствената работеща формула за управляващо мнозинство. Борисов напомни това и след консултацията на партията с президента.

ГЕРБ и Патриотите изготвиха по-рано този месец програма, в която набелязаха управленските си приоритети за пълен 4-годишен мандат.  

Персоналният състав на правителството "Борисов 3" ще се обсъжда последно от ГЕРБ и Патриотите. Това стана ясно от думите на самия Борисов. Въпреки това вече съществуват множество спекулации за броя на министрите от двете формации, както и за конкретни кадри. 

В аванс бе съобщено, че в третото правителство, ръководено от лидера на ГЕРБ, той ще има четирима вицепремиери, някои от които може и да са министри, а имената на министерствата и структурата на МС от гледна точка на портфейли ще са като в кабинета "Борисов 2". Бъдещите коалиционни партньори подготвят механизъм, по който ще се номинират и отзовават министрите.

Освен подкрепата в парламента на ГЕРБ и на Обединените патриоти правителството ще се радва в началото и на гласовете на най-малката партия в 44-тото Народно събрание - "Воля", чийто лидер Веселин Марешки заяви, че на фона на обявената програма той ще подкрепя политиките в нея и ще бъде коректив.