Служебният премиер оцени високо работата на ръководения от него кабинет и заяви, че оставя държавата в много добро състояние

Служебният кабинет оставя държавата в много добро състояние. Така оцени краткия си престой на "Дондуков" 1 министър-председателят Огнян Герджиков пред Нова телевизия. 

През май се очаква служебният кабинет да предаде властта на ново редовно правителство. За месеците си на служебен премиер Герджиков заяви: "Поех този кръст и го изнесох с чест".

"Писаха ми оценка четири преди няколко дни, вероятно по четирибалната система", пошегува се Герджиков по повод казаното от соцлидерката Корнелия Нинова.

Попитан колко си поставя, служебният премиер каза, че не обича сам да си дава оценки. "Въпреки това фактите показват неща, които смятам, че не могат да не се оценят високо".

Герджиков се похвали, че за последните три месеца на годината държавата е реализирала над 1,6 милиарда лева повече приходи в сравнение със същия период от миналата година. Той уточни, че това е следствие от добре работеща икономика и добра събираемост при митниците и при НАП. Министър-председателят отбеляза, че повишаването на приходите е продължителен процес, който са наследили и се е запазил по времето на служебното правителство.

Виж още: Докладът на служебния кабинет: В министерствата няма нарушения, само недостатъци

Герджиков за пореден път лансира идеята си, че неграмотните хора не трябва да имат право да гласуват, като поясни, че под неграмотни разбира хора, които не могат да четат и да пишат. 

"Неграмотните хора не трябва да бъдат стимулирани, защото те са нарушители на Конституцията. В Конституцията е казано, че българският език е задължителен и задължително трябва да се обучават до 16-годишна възраст. Те нарушават своето конституционно задължение да знаят български език, а ще определят как да се управлява държавата. Няма да се съглася никога", каза Герджиков. 

Служебният премиер коментира предложението да се забрани на българите в чужбина да гласуват, ако не са живели в България през последните 3 месеца. Според него този законопроект е бил прибързано афиширан. 

"Този въпрос трябваше да бъде поставен на широко обществено обсъждане. Фиксирането върху идеята за 3 месеца уседналост фетишизира правото на гласуване на хора, които са скъсали с България, които плащат данъците си на друго място, и които имат страната ни само за туристическа дестинация. Не смятам, че е редно тези хора да решават как ще се управлява страната ни", смята той. 

Източник: Нова телевизия