Не нарушения, а проблеми в изпълнението на конкретни програми в министерствата, са установени в хода на проверката, се казва в обобщения доклад за проверките на кабинета "Борисов-2"

Няма драстични нарушения в дейността на министерствата, а при провеждането на обществените поръчки през последните две години са допуснати някои повтарящи се недостатъци, които няма да доведат до отмяна на решенията за тяхното възлагане. Това става ясно от обобщения доклад за проверките на министерствата, разпоредени от служебния премиер Огнян Герджиков.

Докладът беше публикуван на страницата на правителството, след като миналия петък бе представен лично от премиера. Тогава Герджиков заяви, че са констатирани сериозни нарушения при обществените поръчки в повече от половината министерства, а най-много нередности има във военното министерство и Агенция "Пътна инфраструктура". За преодоляване на установените недостатъци в доклада са препоръчани административни и организационни мерки.

Виж още: Какви са нарушенията на кабинета "Борисов 2"

Не нарушения, а проблеми в изпълнението на конкретни програми в министерствата, са установени в хода на проверката. Пример за това е управлението на програма "Наука и образование" на просветното министерство, която накара бившият министър Меглена Кунева да се оправдава през медиите за предприетите от нея действия, довели до решението на тогавашния зам.-министър и сегашен служебен министър Николай Денков да се оттегли от поста.

Колкото до обществените поръчки, проведени през последните две години, проверките са установили единични случаи на административни и технически пропуски, които няма да доведат до отмяна. Те засягат общо 13 министерства.

По-сериозните нарушения са свързани с обявяването на търгове с условия, които дават предимство на определен кандидат и изключват участието на друг. Например изборът на изпълнител, който да поддържа участък от АМ "Хемус", включително осветлението в четирите тунела между София и Велико Търново.
 
Същите нарушения засягат поръчка на Агенцията за насърчаване на малки и средни предприятия на прогнозна стойност 625 хил. лв. Забавяне на стартирането на процедурите за обществените поръчки е докладвано за Министерството на земеделието и храните, Министерството на здравеопазването, Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната, както и Агенцията по вписванията.

Закъснения при сключване на договори е третият вид нарушения, констатирани в Министерството на околната среда и водите и Агенция Пътна инфраструктура.

За да се ограничат тези случаи на нарушения с обществените поръчки, министрите предлагат мерки като увеличаване броя служители в звена за обществени поръчки, допълнително обучение за тях, изграждане на централизирана уеб платформа, законодателни промени.

Източник: "Дарик"