Ревизията на служебното правителство показва редица нарушения, като най-много са те във военното министерство

Министерствата на отбраната, икономиката, здравеопазването, земеделието, регионалното развитие и вътрешните работи са установени тежки нарушения при провеждането на обществени поръчки през предходните две години. Това е изводът от проверките, които служебното правителство направи за две седмици, а резюме на резултатите беше обявено тази сутрин от премиера Огнян Герджиков.

Най-тежко се оказва положението в Министерството на отбраната, водено през последните две години от Николай Ненчев от квотата на Реформаторския блок. Анализът показва, че през 2016 г. са проведени 113 процедури за възлагане на обществени поръчки от ведомството на Ненчев. От тях са прекратени 31. За останалите 82 процедури за доставка на стоки и предоставяне не услуги са сключени 123 договора. 

Установени нарушения при процедури, или при повече от половината. Те са свързани с нарушения на Закона за обществените поръчки (ЗОП) и други нормативни актове.

"По 9 процедури има индикатори за извършена  измама и са предадени на военната прокуратура. Останалите 36 процедури са изпратени по компетентност на АДФИ", коментира Герджиков.

Сериозни проблеми са открити при Агенция "Пътна инфраструктура", която е под шапката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, водено през 2015 и 2016 г. от Лиляна Павлова. При възлагането на обществени поръчки за поддръжка на участъци от магистралите "Хемус" и "Тракия", както и при ремонтирането на тнелите "Витиня", "Топли дол", "Ечемишка", "Правешки ханове", условията са правени така, че да облагодетелстват дадени участници и в същото време да изключват други.

Дискриминационни условия е залагало и Министерството на икономиката, водено от Божидар Лукарски от Реформаторския блок. Освен че критериите са нагласяни за определени участници, понякога те са променяни дори след отварянето на поръчките, стана ясно от думите на Герджиков.

Министерството на здравеопазването е забавило обществени поръчки за застраховане на автомобилите на спешната помощ и за застраховане на сградите.

Министерството на земеделието също е бавило процедури. Най-сериозно се оказва положението при поръчката за изготвяне на оценка на изпълнението на Програмата за развитие на селските райони 2007 - 2013 г. "Неизпълнението на този ангажимент може да доведе до спиране на европейските средства по новата програма", каза Герджиков.

Брюксел може да спре парите за бежанци и охрана на границата, защото Министерството на вътрешните работи, водено от Румяна Бъчварова, отново заради бавене на процедури.

"Забавянето поставя под риск усвояването и образуването на наказателната процедура от страна на Брюксел", каза Герджиков.

Като заключение служебният министър-председател каза, че при предишното правителство са зачестили случаите на индикации за картелни споразумения при участието в обществените поръчки. 

"Случаите на картел се доказват трудно, а делата продължават с години. Към момента няма реален ефект от проверките", каза още премиерът Герджиков.

Източник: Нова телевизия