Нашите собствени избори ни дърпат назад и ни карат да се чувстваме нещастни

Важните избори в живота са нещото, което може да ви покаже същността на човек. Твърде често обаче тези избори са погрешни и ни пречат да се развиваме като личности. Оставяме се да бъдем контролирани от горделивост, чужди влияния и интереси, самосъжаление и т.н. 

Всеки прави погрешни избори в живота си и от грешките се учим. Идва момент обаче, когато грешните избори се натрупват и човек може да тръгне по наклонената права. Знаци за това, разбира се, има. В такива моменти човек започва да си казва, че нещо не е наред, че се усеща нещастен или притиснат от света около себе си. 

Насъбиращото се нещастие от последствията, които лошите избори водят след себе си, може да намери израз в преяждане с вредна храна, повишена консумация на алкохол, затваряне в себе си, гледане на телевизия, филми, сериали и т.н. (повече от обичайното), както всяка форма на бягство от собственото ежедневие. 

Начинът да се измъкнете от това е да излезете от този затворен кръг на погрешни избори и нещастие. Затова трябва да погледнете в себе си и да видите всичко това, което ви прави нещастни: 

1. Опитвате се да бъдете човекът, който другите искат да бъдете, а не човекът, който сте по принцип. - Следвате чужди съвети, опитвате се да угодите на всички и така забравяте себе си и собствените си нужди. 

2. Избягвате дискомфорта на всяка цена. - Да излезеш от зоната си на комфорт означава да се промениш и да пораснеш. Избягването на новото, страшното и неудобното, на всичко, което изисква усилия, ще ви забие още по-дълбоко в собствените ви проблеми. 

3. Вечно чакате да се случи нещо магическо, което да ви отърве от проблемите. - Чудеса се случват обаче твърде рядко и така пропускате шансове. Осланяте се на чужди сили, а не на вашите собствени. 

4. Отказвате се твърде лесно. - "Не мога" убива всички наченки на талант. Идеята обаче е, че талантът се развива със здрава работа. 

5. На всяка цена избягвате това да грешите. - От грешките си се учим и виждаме най-добре какво в себе си трябва да променим. Тихото седене в ъгъла без изява, само и само за да не сбъркаш, те лишава от ценен опит. 

6. Никога не изразявате мнението си пред другите. - Тук отново виждаме същото - ако човек си мълчи, само за да не бъде освиркан или възприет погрешно, се лишава от възможността да блесне и да бъде приет по-добре. 

7. Отказвате да се сблъскате с миналото и отказвате да приемете истината. - Важна част от това да се развиваме е да приемем, че сме правили грешки и да не отричаме миналото. 

8. Не прощавате. - Дали на себе си, или на някой, който ви е наранил, негативните емоции ще ви дърпат назад. 

9. Приемате всичко лично. - Понякога хората говорят и действат, без да искат да ви наранят, но именно това се получава. Да го възприемате лично и да таите злоба за това, вреди обаче предимно на вас. Освен това, колкото и тъжно да е за осъзнаване, не сте центърът на вселената.

10. Не обръщате достатъчно внимание на малките неща. - А именно там можете да намерите поводи за радост и спокойствие. 

Източник: marcandangel.com