Още 17 души са привлечени като обвиняеми по делото, обвиненията към тях са описани в над 5000 страници, а обвинителният акт във всичките му копия е над 210 000 страници

Цветан Василев е посочен като основен извършител на престъпления в обвинителния акт за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Специализираната прокуратурата твърди, че той е ръководел организирана престъпна група и го обвинява за 146 престъпления, вкл. длъжностно присвояване в особено големи размери.

Освен бившия шеф на фалиралата банка са обвинени още 17 души. Сред тях, освен неговите подчинени, са двама бивши подуправители на БНБ и ръководител на екип в "Банков надзор".

От спецпрокуратурата са изчислили, че загубите, нанесени на българската икономика от фалита на КТБ, са близо 5 млрд. лева, а източените средства - 2,5 млрд. Други 250 млн. липсват от касата на банката. Държавното обвинение определя случая с КТБ като

най-голямата стопанска и обществена финансова измама в новата история на България

Обвинителният акт е събран в 15 хил. страници, но според наблюдаващия прокурор Иван Гешев делото е уникално не само заради обема, а и защото никога досега е не е имало дело за нанесена щета, съизмерима като процент спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) на цялата държава, информира БНТ.

Гешев, който е ръководител на Специализирана прокуратура, коментира: "Не е пресилено да се посочи това дело като уникално - ако се сравнява с други дела, бих използвал сравнението, че е като операция от апандисит и присаждане на глава. Затова смятам, че задачата, която седеше пред екипа по това дело, беше със сложност близка до кацане на Луната с дизелов двигател."

Обвинението твърди, че всъщност КТБ не е била банка, а високорисков фонд на лично разположение на Цветан Василев.

Гешев дори оприличава банката на пирамида

"Не е смело да се каже, че около 1,5 млрд. са раздадени в пликчета, торбички и чувалчета. Тук става въпрос за корупция в най-широк смисъл на думата", категоричен е наблюдаващият прокурор. Според него:

"Схемата, разработена от Василев, датира от 1994 г. През този период той е работил в други две търговски банки, където е натрупал опит и е събрал екипа си. Впоследствие в КТБ е изработил модел така, че през кухи фирми е източвана банката. По негова преценка на фирмите са отпускани необезпечени кредити, които така и не са връщани."

Освен това той е финансирал политици, журналисти, спортисти и актьори

Покривал е лични нужди и лични проекти. През периода 2013-2014 г. у нас е нямало друго физическо лице, което да управлява реално и еднолично толкова голям дял от икономиката на страната.

"Кредитите са одобрявани средно за 1,7 дни, като при 70 от случаите са одобрявани за нула дни. Който от вас е ползвал потребителски или ипотечен кредит, нека си отговори за себе си как за 1,7 дни се отпускат кредити за 30-40 млн. и за нула дни се одобряват", отбеляза още Гешев.

В отговор на журналистически въпрос защо не се споменава депутатът Делян Пеевски, шефът на Специализираната прокуратура отговори, че не са открити доказателства той да е свързан с това дело. Оттам обаче са изчислили, че

ако КТБ не беше фалирала през 2014 г.,

е щяла да го направи по естествен път две години по-късно, през 2016 г., като причинените вреди биха достигнали 10 млрд. лева. Според разпространената до медиите информация, обобщена в над 100 страници под заглавие "Моделът КТБ" (в .doc формат), "БНБ е била благоразположена към КТБ" и надзорът на кредитната институция е "провал", допълва БНТ.

"Аз твърдя, че БНБ, и по-точно обвинените лица, не са си свършили работата и това не е само защото са били нехайни. Още през 2011 г. на тази банка ѝ е бил изяден капиталът и още тогава, ако БНБ си беше свършила работата, трябваше да ѝ отнеме лицензът", смята Гешев.

Процесът срещу банкера ще се води задочно, защото и в момента той се намира в Сърбия. Прокуратурата не може да си обясни защо западната ни съседка не ѝ оказва съдействие при екстрадирането му.

Източник: Прокуратура на Република България, БНТ