Банкерът с ново изявление по казуса "КТБ"

"Не знам дали все още има човек в България, който да не разбра, че КТБ АД беше атакувана умишлено с активното съдействие на редица държавни органи и институции, за да бъде доведена до изкуствен фалит. 

Основната цел беше да се разграбят най-апетитните активи на банката и да се стопят дълговете на определени компании и лица

близки до ДПС и ГЕРБ. 

В предното си изявление Ви разказах как атаката беше подготвена от българското следствие и прокуратура. Не бива да се забравя обаче и недостойната и тенденциозна позиция на БНБ в целия този зловещ сценарий". Това пише на личния си сайт банкерът Цветан Василев под заглавието: "Много специален надзор или най-краткият път към изкуствения фалит на КТБ АД".

Виж още: Цветан Василев: Ня#КОЙ се уплаши

По думите му позицията на БНБ и особено на Иван Искров от самото начало е "неадекватна и странно некомпетентна и свидетелства единствено за силни зависимости".

"В истинска правова държава, вместо да разиграват циркове и театрални импровизации в Извънредната парламентарна комисия, 

биха потърсили зависимостите на г-н Искров

например, от превърналата го в нищожество прокуратура. Дали случайно г-н Искров не е бил принуден да следва определени инструкции, за да не станат обществено достояние замразени разработки, свързани с него и с преводи към банка на остров, чиято централа е в Африка?! 

Или пък за друга забежка на гуверньора, забелязана от бдителните очи на тези, 

към които е "пришита" прокуратурата

В нормална държава това би представлявало интерес за Извънредна парламентарна комисия, така както е представлявало интерес за онези, които контролират действията и фамозните изказвания на гуверньора", коментира банкерът.

Виж още: Цветан Василев атакува директно Пеевски пред Дачков (аудио)

Цветан Василев пита как по друг начин може да се обясни отказът на БНБ да предостави ликвидна помощ на КТБ АД и отговаря: 

"Особено съпоставен с незабавното предоставяне на ликвидна помощ на ПИБ в същия период и то в доста по-голям размер от тази, поискана от КТБ АД! 

КТБ АД оцеля след 7-дневни масови тегления в брой и имаше нужда от около 500 млн. лв., 

за да преодолее ликвидната криза. ПИБ за сметка на това получи 1,2 млрд. лв., без одити и излишни въпроси от БНБ, веднага след като я поиска".

Той изтъква и разликата в позициите на управителя на БНБ Иван Искров от 17 юни 2014 г. - атата на официалното изявление на Централната банка по повод кризата в КТБ АД, инициирана от независимата прокуратура и тази, дадена на 20 юни 2014 г. - деня, в който е издадено решението на Управителния съвет на БНБ за поставяне на КТБ АД под специален надзор.

Виж още: Адвокат: Цветан Василев си подсигури гаранция за живота

Сред нещата, които изрежда Цветан Василев, са: назначаване на квестори, които не отговарят на изискванията на Закона за кредитните институции и нямат опит и квалификация, за да заемат тези позиции, провеждането на фиктивен "одит" на КТБ АД по стандарти, които не са прилагани никога нито в България, нито в Европейския съюз и на последно място -

комплексната политика по тенденциозно и умишлено влошаване на състоянието на КТБ АД по време на "специалния надзор"

който спокойно може да бъде преименуван на "унищожителен надзор".

"Цялостното поведение на БНБ след изкуствено причинената ликвидна криза в КТБ АД от театрал-майсторите на българската прокуратура е пример за това как в кратки срокове може да се ликвидира банка, която до вчера е работила добре", коментира още банкерът на личния си сайт.

Цялото изказване на Цветан Василев може да видите на vassilev.bg.

Източник: vassilev.bg