Четвърти от т.нар. Marlboro Men си отива от болести, свързани с тютюнопушенето

Ерик Лоусън, който се снимал за рекламите "Марлборо" през 1978-81 г., почина по-рано този месец на 72 от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), причинявана най-често от тютюнопушене. Мъжът се пристрастил към цигарите от 14-годишен и на определен етап от живота си пушел по три кутии дневно, отбелязва АП.

От същата съдба бива сполетян Дейвид Милър, който умира от емфизем през 1987 г. на 81. Той има близо 45-годишен стаж като пушач, а след като отказва цигарите, става обект на шеги, че е единственият Marlboro Man, който не пуши, не пие и не обича конете.

Дори да рекламирате цигари, не значи, че непременно сте пушач - едно от първите лица на марката е бродуейският актьор Уилям Торлби, който споделял, че никога не е близвал алкохол, камо ли да пали цигара.

Не всички обаче са били такива въздържатели - Уейн Макларън умира от рак на белия дроб през 1992-ра, едва 51-годишен. Пушел от четвърт век, но след като се снимал за кампаниите на "Марлборо", започнал активно да агитира против тютюнопушенето.

Майка му твърди, че сред последните му думи било и предупреждението: "Тютюнът ще ви убие и аз съм живото доказателство за това."

Дейвид Маклийн се отива от същото заболяване през 1995 г., на 73. След кончината му неговата вдовица завежда дело срещу компанията "Филип Морис", като твърди, че съпругът й трябвало да пали цигара от цигара, докато успеят да заснемат перфектния кадър.

Според документацията по делото "дозата му" по време на снимки достигала по пет кутии, докато бъде заснето как пада пепелта, как се издига димът и как държи цигарата в ръка. Заради тогавашното законодателство в щата Калифорния искът на жената бил отхвърлен и тя дори трябвало да заплати разноските по делото.

Видео: Ужасен клип, който ще ви откаже от цигарите!

Една от най-известните рекламни кампании на ХХ век започва в средата на 50-те - времето, когато героите на сериала "Момчетата от Мадисън авеню" са в стихията си. Само за две години продажбите нарастват четирикратно, като в началото се лансират цигарите с филтър, дотогава смятани за недостатъчно мъжествени, и новата опаковка - кутия вместо пакет.

Краят на Marlboro Man идва през 1998 г., когато между US властите и фирмите било постигнато споразумение, което забранявало използването на хора или карикатури в рекламите на цигари.

Фотогалерия: Цигарата като ефект

Самият Лоусън, който прекратява актьорската си кариера след контузия по време на снимки за уестърн, по-късно също се появява в пропагандни материали против тютюнопушенето, като дори пародира "човека Марлборо" - като в този клип за пасивното пушене, заснет през 1997 г. от Американското общество за борба с рака.