Главният прокурор предпочитал по-бързото налагане на административни мерки за нарушителите на пътя

"Аз съм категоричен противник на идеи, които бяха манифестирани от ръководството на КАТ, като криминализирането на гонките. Ако вървим по тази линия, най-вероятно ще превърнем в престъпление движението с каруци или превозни средства с животинска тяга, както ги дефинира законът. Това е безумие и означава, че НК ще достигне до 800 члена. Трябва да се търси балансът между разумното и организацията на административните мерки."

Това заяви пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с дискусията за евентуални промени в Закона за движение по пътищата, съобщи агенция "Фокус".

Виж още: В. "Стандарт": Тайни ченгета дебнат за гонките

Аз съм привърженик на по-бързо налагани административни мерки като снемане на регистрационен номер и спиране от движение на автомобила, уточни Цацаров.

На въпрос дали ще има официално становище на Прокуратурата по евентуални промени в Закона за движение по пътищата, той отговори: "Становище на Прокуратурата може да има тогава, когато има законопроект, който да обединява всички мнения. Виждате, че в момента има по-скоро дискусия или идеи."

По думите на главния прокурор е необходима по-ефективна събираемост на наложените санкции. "Сегашният Закон за административните нарушения и наказания е направен за друго време. Време, в което гражданите съзнателно плащат своите глоби. Той не обслужва по никакъв начин ситуацията в момента", посочи Цацаров.

Коментар: Няма да спрем гонките по пътя

Подготвени са текстове за криминализиране на гонките, заяви междувременно министърът на правосъдието Христо Иванов. Предвижда се конфискация на автомобили за шофиране без книжка и след употреба на алкохол, съобщи Нова телевизия и напомни, че премиерът Бойко Борисов още през миналата седмица поиска по-строги и по-ефективни наказания за нарушителите на пътя.

За да подкрепи тезата си, той разказа, че наскоро кортежът му е бил изпреварен от 20 мотористи, шофирали твърде опасно и сами създаващи опасности за другите участници в движението. Ако този закон важеше, трябваше да им вземат моторите на всички, коментира Борисов.

Източник: Focus-news.net; Нова телевизия