Отстъпките влизат в сила от 1 януари 2016 г.

По-ниски такси за музика ще плащат вече ресторантьори и хотелиери. Таксите за тях падат с до 25% за следващите 5 години, след като Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите (БАХР) и двете сдружения за колективно управление на музикални права. 

След като бъде одобрепа от Министерството на културата, тарифата ще влече в сила от 1 януари 2016 г.  

По думите на Иван Димитров, изпълнителен директор на едното сдружение за колективно управление на музикални права, в момента едва 15% от обектите плащат за музика. С намалението на тарифата се цели минимизиране на сивия сектор и да се обхване по-голяма част от пазара. 

Председателят на БАХР Благой Рагин обясни, че няма опасност заради намалението на парите за музика, да спаднат цените в заведенията и хотелите.

"Това са символични цени, няма такава опасност. Става въпроса да научим нашите колеги да се държат като европейци, да започнат да плащат това, което плащат всички. Не само европейски страни, а и Америка, всички бели страни, които претендират да са такива", заяви Рагин.

Виж още: Защо глобяват за слушане на музика

Намалението се отнася за всички 100 хил. обекти, а отстъпките ще се отнасят само за тези, които са изчистили задължения си към двете сдружения за колективно управление на музикални права. Договорената тарифата следва да бъде одобрена от Министерството на културата и да влезе в сила от 1 януари 2016 г.

Източник: "Дарик"