Някои "универсални истини", на които ни учат от малки, но в реалния живот имат по-скоро негативен ефект върху нас

Когато през 1914 г. в пожар изгарят всички проекти на изобретателя Томас Едисон, вестниците пишат, че това е най-лошото нещо, което му се е случвало. Не и според него самия. Той възкликнал просто: "Слава Богу, всичките ми грешки изгоряха. Сега мога да започна на чисто." И точно това направил с екипа си. 

С тази кратка и поучителна история лайф коучът Марк Черноф от блога marcandangel.com ни напомня, че дори и най-тежките загуби могат да се приемат просто като ново начало. 

Според него възпитанието ни като малки често ни пречи, подхранвайки ни с лъжи, които да ни карат по-скоро да се отказваме, отколкото да се борим и да продължаваме напред след тежка загуба. 

Черноф изтъква три лъжи, които са ни втълпявали като малки и които сега ни пречат:

Виж още: 10 лъжи за парите, които трябва да спрем да си повтаряме

Лъжа 1: Да започнеш отначало не е добър избор и трябва да е най-последният ни вариант

Упорството, което влагаме в обречени на провал неща, които нито ни развиват, нито ни карат да се чувстваме по-добре е изключително токсично. А реално това ни учат като малки - че трябва да довършваме нещата винаги докрай. Истината е, че пътят ни не е само напред и без завои. Във всеки един момент можете да промените посоката. Да започнете на чисто. Разбира се, има разлика между това да се предадеш и да смениш заниманието. Въпросът е да се запази движениетоНикой не печели на шах, като само мести фигурите напред – понякога трябва да направиш крачка назад. Това не е провал, а израстване.

Лъжа 2: Дискомфортът е нежелателен

Дискомфортът е вид болка, вид проблем, който обаче не ни наранява. Кара ни да се чувстваме несигурни - да. Но и да опитваме нови решения. Ако не излизаме от зоната си на комфорт, няма как да се развиваме и да израстваме. Нашите родители обаче ни обичат и искат да ни спестят проблемите и болката, през които те са минали. Така обаче уж в името на щастието се лишаваме от възможността да израстваме. 

Виж още: Лъжите, които казваме на децата си

Лъжа 3: Наистина трудно е да се отървете от лошите навици

Трудно е въпрос на гледна точка. Ако навиците ви не ви помагат да се движите напред, значи ви дърпат назад. А ако ви дърпат назад, то е време за промяна. Процесът е много прост и който твърди обратното, просто си търси оправдания. Искате да се преборите с лош навик? Първо си отговорете на въпроса какво ви е накарало изобщо да го придобиете. Стрес, скука? Намерете първоизточника на проблема и се постарайте да го решите по по-здравословен начин.

Източник: marandcangel.com