Онези офисни правила, които са напълно ненужни, но често се държи на тях

Всеки знае, че работата от офис изисква определени правила и норми на поведение, които трябва да се спазват, за да се поддържа самото ниво на работа. И всяка фирма има своите си специфични правила. Понякога обаче част от тях са изключително неприятни и безсмислени. 

След дискусия в социалната медия Reddit, участниците извеждат пет основни работни правила, които дразнят най-много служителите. 

Ето ги и тях: 

1. Изисквания за присъствие, отпуски и обедни почивки, които изобщо не са гъвкави  

На служителите им се плаща, за да постигат резултати, а не за да стоят в офис от 9 до 18 часа. Ако ви правят забележка заради 5-минутно закъснение, то вие определено се намирате в офис, в който върлува влудяващо работно правило.

Ситуацията още повече се усложнява, ако ви се налага да работите допълнително след работа и никой не заплаща за това.

Видео: Как да си направим арбалет от офис материали

2. Липса на опции за работа от вкъщи

Ако работата ви абсолютно не ви задължава да работите от офиса, защо тогава да не работите от време на време от вкъщи?
Когато управителното тяло не позволява на служителите си тази възможност, това е знак за слабост. Никой не печели от драконовска мярка като физическо присъствие в офиса при всички положения. Гъвкавостта е бъдещето.

3. Следене за работното време до минута

Някои мениджъри искат да знаят къде са служителите им по всяко време. Те броят главите из офиса, да не би някой да липсва. Освен това следят дали сте на линия чрез Skype и т.н. Реално няма никакво значние къде сте, щом като работата ви постига желаните резултати.

Виж още: Оставането до късно в офиса повишава риска от инфаркт

4. Ограничаване или отказ на заявление за излизане в отпуск

Няма по-бърз начин да понижите морала на служителите от това да ги ограничавате, когато имат нужда да излязат в отпуск.

5. Забрана на социалните мрежи в офиса

Звучи налудничаво в съвременните условия на живот, когато дигиталността е навсякъде, компаниите да забраняват на служителите си да проверят своите социални мрежи.

Ако един работник не може да провери през компютъра профила си, защо да не го направи през смартфона си? Такива ограничаващи практики поставят служителите в ситуацията, в която всяка една по-либерална компанията ще ги привлече на своя страна.

Източник: Reddit, Profit.bg