Президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев изрази притесненията си върху опитите на Русия, Турция, Македония и Сърбия за вмешателство в българската политика

Русия, Турция, Македония и Сърбия - тези четири държави по един или по друг начин се опитват да влияят на политическия процес в България. Това заяви президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев пред Нова телевизия. 

"Русия и Турция се опитаха да го направят и в изборния процес. Особено ме притеснява руското влияние от гледна точка на изборния процес в България и политическата дейност в България", заяви Плевнелиев. 

"Има съмнения, че Русия финансира партии. Има съмнения, че много български политици много често посещават Русия по един или по друг начин", коментира още той. 

"Искрено желая успех на президента Румен Радев. Дал съм му моя мобилен телефон, готов съм да му помагам, готов съм да покажа и доброто, и лошото. Винаги ще посоча и доброто, но да се опиташ да ограничаваш изборни права на два милиона българи в чужбина е голяма грешка и ще се надявам той да я поправи", каза още Плевнелиев.

"Българите в чужбина са страхотни патриоти. Те строят църкви, училища, танцуват народни танци, учат децата на родния език, обичат България. Те са най-големият инвеститор в България, на тези хора трябва да подадем ръка и това отива на един държавен глава. Не е правилно да ограничаваме правото на българите в чужбина да гласуват", добави той. 

"Абсолютно свободно говоря, винаги съм го правил, независимо дали и как са ме подслушвали", заяви Плевнелиев. 

"Ако българските институции не знаят има ли технологични възможности и кой има, за да подслушва нерегламентирано, това е голям проблем за българската държава. Ако аз бях на мястото на новия министър-председател на България, бих инициирал проверка дали и кой би могъл да има подобна технология", каза още Плевнелиев. 

Източник: Нова телевизия