Софтуерни ботове влизат непрестанна в борба за редактирането на определени статии в най-голямата отворена онлайн енциклопедия

Един от най-бързите начини да намериш бърза информацията за нещо е да погледнеш в "Уикипедия". Световната отворена онлайн енциклопедия стана символ на познанието, което се крие в интернет, но зад някои от страниците в нея се крие невидима за обикновените хора борба, която е остра, ожесточена и постоянна. 

Този нестихващ конфликт се води от години с помощта на редица програми, които непрестанно редактират съдържанието на някои страници, като по този начин целят да получат последната дума по това, което ще четат потребителите. 

Още от старта на онлайн енциклопедията през 2011 г. огромен брой от автоматизирани софтуерни ботове, които основно представляват редактиращи алгоритми, контролирани от изкуствен интелект, са били заети в епични и продължаващи "диспути" върху статиите.

В първите години ботовете са били по-скоро рядкост, като те са работели по отделни статии само. С времето обаче броят им нарастнал, а с това се променило и поведението на ботовете. Те станали далеч по-съсредоточени в битката един с друг в промените по дадена статия. 

"Битките между ботовете могат да бъдат далеч по-постоянни в сравнение с битките, които виждаме между хората. Хората обикновено спират след няколко дена, но ботовете могат да продължат с години", коментира изследователя Таха Ясери от университета в Оксфорд.

Ботовете са програмирани да бъдат добронамерени към хората-потребители на Уикипедия и да им помагат по всякакви начини, но очевидно тази добронамереност не се отнася към отношенията им спрямо собствения им вид. 

Източник: "Гардиън"