Къде се крие малкият ключ към големия успех?

Мнозина от нас се заричат от понеделник да тренират повече или пък от 1 януари да откажат цигарите, да спрат мързелуването/сърфирането из Мрежата/импулсивното пазаруване и пр. В повечето случаи тези светли планове се провалят. Има редица обяснения на този феномен, но сега ще стане въпрос за друго.

Какво представлява методът кайзен?

Методиката кайзен е основана върху принципа на едната минута и е следният: занимавате се с определна дейност една-единствена минута на ден, но всеки ден по едно и също време.

Една минута е време, което всеки - значи и вие - може да отдели. Ако все отлагате 30-минутна тренировка или решаване на тестове, много по-лесно ще се захванете, ако трябва да практикувате само минута. Когато заниманието е ограничено в едни 60 секунди, то изглежда много по-лесно изпълнимо.

Номерът е, че малките стъпки водият към големи резултати. Нали сте чували китайската поговорка - път от 1000 мили започва с първата стъпка.

Тайната на успеха на метода кайзен е, че добивате увереност в силите си, освобождавате се от чувството да безпомощност и опознавате вкуса на победата. А когато активността се свърже с толкова положителни емоции, вероятността да увеличите времето на пет, после на 10 минути и т.н. е голяма.

Кайзен е японска дума съставена от "кай" (промяна) и зен (тук в смисъл на "мъдрост") Авторът на концепцията кайзен се казва Масаки Имаи - той смята кайзен за жизнена философия, която лесно може да се приложи както в бизнеса, така и в личния живот.

За хората на Запад тази идея изглежда неефективна, понеже сме свикнали да смятаме, че добрите резултати идват с големите усилия. Само че един мащабен план може да ни сломи и уплаши, още преди да сме го започнали. А ако прегърнем философията на малките стъпки, ще потиснем чувството за страх и безпокойство пред неизпълнимостта на задачата.

Кайзен звучи като универсална практика, която можем да приложим както за да разчистим разхвърляния си дом, така и за големите начинания в живота.

Източник: Адме.ру