Университетът не е плащал данъци от години

Софийския университет "Св. Климент Охридски" има над 10 млн. лв. задължения към държавата за неплатени данъци. Това установи проверка на финансовата инспекция в университета, съобщава Би Ти Ви.

Освен задълженията към държавата, проверката в Алма матер е установила също така прекалено високи разходи и липсващи държавни поръчки. 

Неплатени данъци

Университетът, чиято субсидия за тази година възлиза на 47 млн. лв., не плащал данъци от години насам. Ако се начислят и лихвите по задълженията от 2007 до 2012 г., дължимата сума достига почти 14 млн. лв. Друг любопитен момент е, че може и университетът да не е плащал на държавата, но въпреки това удържа данъци от заплатите на преподавателите.

Министърът на образованието проф. Тодор Танев си обяснява тези нередности с финансовото положение на самия университет, който регулярно плаща заплати на всички служители, а субсидията за него става все по-малка с всяка година.

Липса на обществени поръчки

Това обаче не обяснява други нередности, като липсата на обществени поръчки за дадени харчове. В доклада на финансовата инспекция е описано как само за 2013 г. година университетът плаща 630 хил. лв. на една фирма за ваучери за храна за служителите без обществена поръчка.

През същата година университетът дава почти 320 хил. за стационарни телефони на една фирма, която също е определена без конкурс.

Министър Танев определи липсата на обществена поръчка като незаконно действие, но не знае кой го е допуснал. Той все пак отхвърли варианта за изтичане на средства, като недоказан.

"Отидете да питате министрите преди нас в последните 10 години, които забраниха извънбюджетните сметки, доходите на университета, каквито имаше предвидени извън университета, а самият бюджет го отрязаха, които служеха на съвсем други неща - някои частни университети да тръгнат нагоре", допълни още министър Танев.

Виж още: СУ харчи над 160 хил. лв. за храни без обществена поръчка

Системен проблем в образованието

"Тук става въпрос за системен проблем на целия сектор на образованието. Трябва да има друга институция, която да се занимава с финансите и този, който дава парите, той трябва да е главният разпоредител", коментира темата бившият министър на образованието Сергей Игнатов, като според него цялата система трябва да бъде реформирана и да се разделят властите.

"Трябва да има  и той да управлява финансите на Софийския университет”, предложи Игнатов. Според него този служител трябва да е 

"От човек, който е подготвен за академична дейност, не можем да искаме мениджърски способности", категоричен е Игнатов. Според него ректорите на университетите трябва да мислят единствено за качеството на учебния процес и самото образование на учениците, а с финансовата част трябва да се занимава служител на финансовото министерство, който и да е част и от настоятелството на университета и, когато се избира ректор, да има думата.

Източник: Би Ти Ви