Нетипични фактори, които може да ни накарат да се влюбим или да се влюбят в нас

Съзнателно или не, всеки от нас търси любовта. Дали тя ни намира е съвсем друг въпрос. Как обаче всъщност се случва любовта? Съдба, съвпадение на хормони, генетична предразположеност или просто съвпадение на характери? Най-вероятно обяснението за любовта не е просто "съдба".

"Бизнес инсайдър" се опира на науката и събира редица научни изследвания, които обясняват как възниква любовта: 

Ако наистина си приличате

Всички знаем онова клише, че противоположностите се привличат. Е, то обаче е оборено от десетки проучвания, които показват точно обратното. "Партньори, които са сходни като характер, имат по-голям шанс да се чувстват близки във всекидневието", смята психологът Джан Гонзага. "Това ги кара да се разбират по-добре", допълва той.

Ако приличате на някой от родителите на половинката си

Учени от университета "Сейнт Андрюс" откриват, че хората усещат привличане към партньори, които имат косата и цвета на очите на техния родител от другия пол. Същото се отнася и за възрастта - ако сте момче и майка ви е е била над 30, когато ви е родила, по-вероятно е да търсите близост с жена, която също е по-възрастна, и обратното. 

Виж още: 36 въпроса, които водят до влюбване

Ако миришете правилно

Според изследване на Университета на Южна Калифорния, когато жените овулират, те предпочитат миризмата на фланелки, носени от мъже с по-висок тестостерон. Освен това, когато са в този период, дамите предпочитат мъже с по-силна и волева челюст.

Ако държите ръцете и гърдите си открити

Експертите по езика на тялото твърдят, че той има по-голямо влияние за привличането, отколкото думите. Асо ръцете ви са прибрани в джобовете, а раменете са свити, това е сигнал, че нямате интерес. Ако обаче жестикулирате и имате открита стойка, това показва, че сте свободни.

Ако имате по-специфичен тон на гласа

Вашият глас демонстрира вашия интерес. Гласът на жената спада като тон, когато тя е привлечена от някого, а на мъжа става по-силен.

Ако се гледате в очите в продължение на 2 минути

Психоложката Джоан Келерман от Университета на Масачузетс провежда експеримент, при който 72 непознати двойки студенти трябвало да се гледат втренчено в продължение на 2 минути. След това те масово съобщили, че изпитват чувства на страст и привързаност. Това показва, че продължителният контакт очи в очи може да запали чувства, които преди това не са съществували.

Виж още: Как се влюбват зодиите

Ако сте високи

Високите хора и най-вече, високите мъже често са по-успешни в живота. Проучване сред 594 души показва, че същото се отнася и за интимния живот. "Високите мъже се радват на сериозно предимство при търсенето на партньор", заключава Уейн Хенсли от Политехническия институт на Вирджиния.

Ако направите нещо екстремно заедно

През 1974 г. Доналд Дътън и Артър Арън провеждат опит, за да тестват връзката между сексуалното привличане и напрежението. Те разпределят група мъже, като половината трябвало да минат по широк и стабилен мост, а другите - по мъничък и люлеещ се. Веднага след това мъжете се срещнали с жена, която им задала поредица от въпроси и им дала телефонния си номер "просто за всеки случай".

Оказало се, че мъжете, минали по високия и клатещ се мост, имали по-голяма вероятност да се обадят, отколкото онези, които минали спокойно. Високият мост създава усещане за възбуда, произлизаща от напрежението, но мъжете погрешно смятат, че причината за това е жената. Така правенето на вълнуващи нови неща създава условия за продължителна връзка.

Виж още: Любов или страст?

Ако пиете нещо топло на първа среща

Психолози от Йеил провели експеримент, карайки участниците да държат чаши с топли и студени напитки и да преценят дали човекът срещу тях е с топъл или студен характер. Оказало се, че държащите топли напитки предполагали за сходен характер, докато онези със студените чаши виждали срещу себе си студен човек. Причината - мозъците им вече били предварително програмирани по този начин.

Ако живеете наблизо един до друг

Не само емоционалната привързаност е важна, хубаво е да има и чисто физическа близост. Според проучване на Масачузетския технологичен институт, колкото по-близо са разположени стаите на студентите в общежитие, толкова по-близки се чувстват те. За това допринасят дори такива невинни неща като мълчаливо разминаване по коридора, които в същото време ги карат да се чувстват по-близки. 

Виж още: 5 мита за любовта, които трябва да си избием от главата

Източник: "Бизнес инсайдър"