Здравната каса не е платила суми към западни фондове от 2013 г.

Има сериозна опасност ЕС да спре да лекува българи заради наплащане към европейските здравни фондове за 2013 г. от страна на НЗОК. Това заяви д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация в ефира на "България он еър". 

Германците са поискали вече спешна среща с България, на която да се обсъдят наши задължения към техни фондове.

По думите му проблемът с българското здравеопазване се задълбочава. Хората, ако не получат диагноза/лечение тук - отиват в Австрия и Германия, а НЗОК плаща. Вчера премиерът Бойко Борисов призова българите да не ходят да се лекуват в чужбина, а да търсят помощта на нашите лекари и болници.

"Алармирахме, че може и да се появят "медицински визи" пред българските граждани, още преди гласуването на бюджета за 2016 г. За следващата година са заложени 60 млн. лв., за да се изплатят стари задължения към западни фондове. Истината е, че са необходими 135 млн. лв. Поставихме и въпроса какъв е падежът заради лихвите, но и те ще са малък проблем. По-големият проблем е, че западните държави ще спрат да приемат български граждани за лечение, което ще е нарушение на европейското законодателство. Това се дължи на неплатени суми от 2013 г., а според силата на европейските документи гратисният период е 18 месеца", коментира д-р Хасърджиев.

Виж още: Махат лимитите за болниците

Абсолютно всеки гражданин може да получи лечение при спешен случай на територията на ЕС за сметката на държавата, от която е, отбеляза д-р Хасърджиев. Много държави плащат пълния пакет за лечение на гражданите си, отбеляза д-р Хасърджиев.

Ако у нас се стимулира лечебният туризъм, подобно на Турция, може да се попълнят много дупки в здравеопазването, подчерта експертът. По думите това е доходоносен бизнес, но държавата трябва да се намеси и да се промотират условията за лечение, както и да се гарантира неговото качество.

Почти всички областни комисии са приключили работа по Националната здравна карта и предстои разглеждането ѝ, съобщи още д-р Хасърджиев, който се надява тя да бъде приета до края на 2015 г.

Потребностите за здравеопазване в различните области на страната се променят постоянно, отбеляза той. По думите му Националната здравна карта отразява от какво има нужда обществото в момента.

Виж още: И през 2015 г. все по-малко лични лекари

"Всяка година се увеличава броят на болниците - това не е лошо, ако се затварят старите. Но това не се прави, а се увеличава разходът на НЗОК за болници", коментира още д-р Хасърджиев.

Националната здравна карта трябва "да показва нуждите" и НЗОК да направи така, че здравните заведения да се конкурират помежду си, отбеляза експертът.

"Нужно е да си оправим болниците, качеството, стандартите и знанията на лекарите, така че да задържим гражданите си у нас", подчерта д-р Хасърджиев.

Източник: "България он еър"