На подарен кон зъбите не се гледат, казва народът, но се намери и кой да протестира срещу безплатните песни на Боно - докато той се кани да върне интереса на феновете с нов интерактивен формат

Подаръкът на "Епъл" за над половин милиард клиенти на електронния им магазин iTunes, които получиха безплатно новия албум на "Ю ту", предизвика противоречиви реакциив музикалните среди.

Американски рапър сравни Songs of Innocence с болест, предавана по полов път, а Шарън Озбърн протестира срещу автоматичното добавяне на албума във фонотеката й, защото това нарушавало личното пространство.

Дават ви го, без значение дали го искате... само заема място в моя iPhone, възмути се съпругата на рокзвездата Ози, която от години е жури на риалити предавания за таланти.

Според нея с безплатното му предлагане се създава прецедент, който насажда усещането, че музиката е за еднократна употреба, че е просто някакъв софтуер, който може да се раздава без пари.

Освен това подобни акции пречели на младите да оцеляват на музикалния пазар и да печелят пари, за да продължават да творят. 

Извинявайте, но не всички сме милиардери, казва най-известната рок съпруга и обвинява Боно и колегите му, че от музиканти са се превърнали в предприемачи и "фенки, които тичат след политиците".

В сделката с "Ю ту", която бе част от маркетинговата кампания за новия iPhone 6, "Епъл" са инвестирали 100 млн. долара.

Тази седмица пред сп. "Тайм", където групата е на корица, акцентираща върху мисията им да спасят музиката, фронтменът разкрива, че сътрудничеството им с технологичния гигант продължава с разработването на нов музикален формат, който ще накара феновете да си купуват отново не само отделни парчета, но и цели албуми. И това ще облагодетелства не само музикантите.

"Авторите на песни не обикалят с концертни турнета. Коул Портър не би могъл да продава фланелки или да свири на стадиона във вашия град", обяснява Боно. Разработката се очаква да стане факт в рамките на следващите две години, а следващият им албум също ще се появи в новия "аудио-визуален интерактивен формат, който няма да може да се пиратира".

Междувременно от "Епъл" дадоха възможност желаещите да изтрият Songs of Innocence от своите устройства, като отидат на https://itunes.com/soi-remove.

Прогнози за бъдещето на музикалната индустрия сочат, че до 2019 г. стриймингът ще носи над 70% от приходите от музика в дигитален формат, а спадът в печалбата от платените даунлоуди, ще е близо 40%.

Боно и Ди Едж, автори на всички парчета и в новия албум на "Ю ту", изпълняват номинираната си за "Оскар" песен Ordinary Love на церемонията в "Долби тиътър" на 3 март. Снимка: ©A.M.P.A.S.