Италианската филмова легенда празнува кръглата си годишнина на 20 септември, малко след като на кинофестивала във Венеция беше представен нов документален филм за нея

Преди няколко години, когато щеше да идва у нас, София Лорен бе наречена от българския министър на културата "велика жена" и "най-красивата баба на света", "цяла диря в киното".

Италианската филмова легенда е родена на 20 септември 1934 г. в Рим и израства в бедност, отгледана без баща, но пробива с красотата си още на 15, когато се класира втора в конкурса за "Мис Италия".

Запознанството с бъдещия й съпруг, продуцента Карло Понти (до когото остава близо шест десетилетия, до смъртта му на преклонна възраст през 2007-а), й отваря вратите към кариера в киното. 

Започва с малки роли, исторически продукции като "Кво вадис?", "Аида", "Атила" и участия в поредица американски филми през 50-те, включително като партньорка на легендата Кари Грант.

Кулминация е филмът на Виторио де Сика "Чочарка" (La Ciociara, 1960), екранизация по романа на Алберто Моравия, който й носи "Оскар" за главна женска роля и награда за най-добра актриса от кинофестивала в Кан.

По-късно нашумява като комедийна актриса в тандем с Марчело Мастрояни (в "Брак по италиански", "Вчера, днес и утре", "Браво, кукло!"), с когото последно си партнират в "Прет-а-порте" на Робърт Олтман (1994).

Един от вечните секссимволи в киното, през 2007 г. тя се снима за календара на "Пирели". Има двама сина - Карло-младши и Едоардо, които вече са я дарили с четири внучета.

Във филмографията й има близо 100 заглавия, а последно я гледахме в мюзикъла "Девет" (Nine).

На 71-вия кинофестивал във Венеция режисьорът Марко Спаньоли представи нов документален филм за нея, част от телевизионна поредица за великите жени на ХХ век, с музиката на Масимилиано ди Карло.