Всички услуги вече са възможни - както на място в Агенцията по вписванията и нейните регионални структури, така и в интернет

Търговският регистър заработи отново след 17 дни прекъсване заради повредени дискове. Всички свързани с регистъра услуги вече са достъпни, както на място в Агенцията по вписванията и нейните регионални структури, така и в интернет.

Възможността да се регистрират нови фирми и да се вписват промени в търговските дружества е възстановена. От понеделник всичко е както преди 10 август.

Първо заработиха гишетата на Търговския регистър, а по-късно беше включена и онлайн системата. Лека-полека нотариуси, консултанти, граждани започнаха да изпълват обществения салон на Агенцията по вписванията и споделиха пред БНТ:

"Подават се документи, издават се заявления, каквото е необходимо - всичко."

"Вече е достъпно и общо взето всички справки могат да се правят, за около десетина минути бях готов."

"Получих всички необходими документи, които чаках от 15 дни."

"И да няма грешки, защото наистина това забавя работата и на нас, съответно на банките, на нотариусите."

Страната ни е длъжна по правилата на Европейския съюз да поддържа публична база данни на фирмите, регистрирани на нейна територия.

Кризата с Търговския регистър доведе до смяната на изпълнителния директор на Агенцията по вписванията, до извънредно заседание на парламента, на което беше изслушан премиерът, както и до денонощна работа на експертите за възстановяване на достъпа до регистъра, припомня БНТ.

Зорница Даскалова, която заемаше поста от май м.г., подаде оставка на 17 август и на нейно място правосъдната министърка Цецка Цачева назначи Габриела Козарева, кандидатура на партия "Атака". 

През последните месеци новата шефка на Агенцията по вписванията е била изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Прези това е оглавявала дирекция "Спортна инфраструктура и управление на държавното участие" в Министерството на младежта и спорта, а след това за кратко е била и зам.-министър.

Преди това Козарева е работила като консултант в частния бизнес и съдебен помощник във Върховния административен съд (ВАС). Завършила е Националната гимназия за древни езици и култури в София и право в СУ "Св. Климент Охридски".

Източник: БНТ