Популярната туристическа дестинация е сгушена в планината Риф.

Шефшауен може да предложи много повече от отличителната синьо-бяла гама на къщите си, ярко контрастиращи със сухия околен пейзаж. Впусни се в изтощителни преходи по хълмовете или в леки разходки, къпи се в планински потоци или пък се потопи в местната кулинарна сцена и отличния шопинг. Виж как да натъкмиш екскурзията до Шефшауен, така че да отговаря на четири различни стила на пътуване.

За любителите на историята

Основаният през 1471-ва от Мулай Али Бен Муса Бен Рашид Ел Алами град е изпълнявал ролята на мавърска крепост за заточеници от Испания. С течение на вековете Шефшауен се разраства и приютява и евреи.

Сините му сгради са отражение на безоблачното мароканско небе. Зад дизайнерския избор обаче стоят религиозни, а не стилистични причини. Еврейските учения казват, че боядисването на нишки с текелет (древна естествена боя) и изтъкаването им в молитвени шалове ще напомня на хората за Божията мощ. Споменът за тази традиция живее в редовно пребоядисваните сини сгради.

Поглед през син сводест вход на коридор в Шефшауен. Снимка: Jean-François Gornet/Flickr

Днес Шефшауен е богата културна палитра от берберски племена, мюсюлмани и евреи, заедно с потомци на заточениците от Испания. Берберите носят отличителни памучни дрехи и плетени шапки, украсени с ярко оцветени нишки.

За изследователите

Закътан в най-северната планинска верига на Африка – Риф, Шефшауен може да предложи много на запалените по фитнеса и търсачите на приключения. Долините, ждрелата и живописните върхове изобилстват в района, който среща пустинни пейзажи с игриви планински поточета.

От Шефшауен тръгват многодневни и еднодневни маршрути. Някои от тях минават покрай близкото село Джевел ел Келаа, разположено малко на север от града, после през Афеска и буйни зелени гори, за да предложат гледки към Средиземно море.

Бъркотията от къщи на Шефшауен. Снимка: Agnieszka Spieszny/Flickr

Прекарваш нощите под безоблачно небе, обсипано със съзвездия и без странична светлина, която да пречи на съзерцаването. Можеш да преспиш и в някои от селата, като изборът варира от евтини хостели за бекпекъри до луксозни хотели.

Двудневният преход, организиран от Journey Beyond Travel, започва от Шефшауен и минава покрай естествен извор на път към малко село в Националния парк „Таласемтане“. Нощта в малка планинска хижа е последвана от посещение на река Фарда и Божия мост, пикник с обяд, спирка в Акшур и трансфер обратно до синия град. Посетителите, които изберат Tours By Locals могат да разглеждат околностите от гърба на муле.

Невероятните гледки са гарантирани независимо от сезона. Любимият период на годината за почитателите на преходите е от април до юни. През зимата в Шефшауен прехвърча сняг, което може да подложи уменията на туристите на допълнително изпитание (препоръчва се да имаш опит в пешеходните преходи).

Опитни планинари, оглеждащи планината Риф. Снимка: Agnieszka Spieszny/Flickr

За гастрономите

След няколко дни в града вкусовите ви рецептори просто няма да знаят къде се намират, със стотиците подправки, ароматни билки и разнообразни аромати. Започни деня си с разходка до някоя пекарна – хлябът се пече в традиционна пещ на дърва, което му придава отличителен вкус и хрупкава коричка.

За обяд опитай класическия за града тажин – типично мароканско блюдо с риба, зеленчуци, подправки и зехтин върху канапе от пухкав кускус. Тажините са подходящи и за вечеря и имат много разновидности. Ястието често включва месо и рас-ел-хану – остра на вкус смес от около 30 подправки, включително куркума, червен пипер, кардамон, чили и канела.

Опитай тажин, месо на скара или крехки рибни ястия в Casa Hassan’s Tissemlal. Нещо средно между къща за гости и ресторант, заведението е популярно сред местните и туристите и мнозина се връщат отново и отново. Отворената кухня позволява да видиш как се приготвят много от ястията.

Прокарай храната с освежаващ ментов чай, приготвен чрез сваряване на листа от зелен чай, добавяне на свежа мента и щедро количество захар. Твърди се, че чаят е много здравословен. Той е важна част от мароканския живот – много местни се срещат за ежедневна раздумка над вдигащ пара чайник в някое от многото кафенета из безразборния лабиринт от улички.

Блещукаща чиния с маслини, идеалното предястие за мароканско кулинарно празненство. Снимка: Gabriel Rodríguez/Flickr

За феновете на шопинга

Причудливата и колоритна медина те потапя в съвсем непривична за европееца атмосфера. Старият град, обхващащ криволичещите по хълмовете улички, е идеалното място за онези, които искат да изпразнят джобовете си.

Месингови чайници и подноси блещукат от сенките. Ръчнотъкани одеяла и шалове покриват стени и маси. Костенурки похапват листа маруля в сини пластмасови кошници. Шарени чанти и марокански чехли са натрупани на купчина в преливащи чували.

Ако търсиш сребърна посуда и бижута, посети улица „Хасан I“, чиито стени са отрупани с джунджурии. Малко по-нататък по павираната алея ще намериш жилетки, шалове и одеяла, направени от овча или камилска вълна. Слез по хълма към касбата (крепостта) и ще попаднеш на организиран хаос от ръчноизработени и деликатно украсени глинени съдове за тажини.

Преди да се отнесеш съвсем в пълнене на чантите си с бижута, килими и подправки, най-добре изучи изкуството на пазарлъка. В Мароко се очаква да се бориш за най-добрата цена.

Попитай продавача за цената преди да направиш предложението си, после набързо я свали наполовина. Съгласявай се да я вдигнеш внимателно, докато стигнете до компромис и винаги завършвай с усмивка и „шукран“, за да му благодариш.

Тажини - традиционните блюда, в които се сервира най-любимата храна на мароканците. Снимка: palindrome6996/Flickr

Източник: Lonely Planet