Причините са най-вече в санкциите на Запада, конфликта с украинската "Нафтогаз", както и на срива на руската рубла

Седем пъти е намаляла печалбата на руския газов гигант "Газпром" в сравнение с година по-рано, предаде Ройтерс.

Причини за загубите

Сред основните причини за тази разлика са санкциите от Запада, конфликта с украинската "Нафтогаз", както и на срива на руската рубла.

Холдингът, който само допреди няколко години беше най-печелившият в света, отчете едва 159 млрд. рубли (3,1 млрд. долара) печалба в сравнение с 1,1 трлн. рубли (21,2 млрд. долара) за 2013 г., изчислява агенцията.

Според обясненията на "Газпром" украинските им колеги дължат 660 млн. долара, а "Молдовгаз" - 116 млн. долара.

Според експертите на "Газпром" предстои тежка година, тъй като цените на природния газ са обвързани с тези на петрола, а предвид срива в цените му до рекордните 50 долара за барел, това може да причини доста усложнения за руската компания. "Газпром" е заплашена и от разследване на Европейската комисия за злоупотреба с господстващо положение на пазара на газ в няколко държави от ЕС, включително България.

Нов конкурент на "Газпром"

Новините за резкия спад в печалбата на "Газпром" идват на фона на информация, че държавната компания "Роснефт" създава дъщерна структура, която ще се занимава с газовите активи. Анализатори посочват, че новият конкурент ще сложи край на монопола на "Газпром".

Това е в съответствие с Третия енергиен пакет на ЕС, който не позволява една и съща компания да е собственик и на газа, и на тръбите. Така се отваря пътят за проектните разклонения на "Турски поток".

Източник: "Ройтерс", "Преса"