До оправдателната присъда се стигна след промяна в показанията на защитения свидетел по делото

Обвиненият за незаконно задържане на мигранти по границата с Турция и връзването им със "свински опашки" Петър Низамов-Перата бе оправдан на първа инстанция. 

Прокуратурата поиска съдът да му наложи 2 години затвор. Такава обаче не беше произнесена. Представителят на държавното обвинение е заявил пред Би Ти Ви, че ще протестира оправдателната присъда.

Самият Низамов благодари на съдията, който по думите му бил един от малкото смели съдии, които се опълчвали на организирания трафик на мигранти. Перата също така заяви, че смята да продължава да патрулира по границата.

Виж още: След "хайките" за бежанци МВР въвежда правила как се действа с мигранти

Перата стана известен с доброволческите отряди, които организира за "лов" на мигранти по българско-турската граница. Делото срещу него започна, след като прокуратурата внесе обвинителен акт в началото на октомври 2016 г., като по-рано през годината в социалните мрежи бе разпространен клип, на който се вижда организирана неформална група, която е арестувала със "свински опашки" трима афганистанци на възраст 18-19 години. 

Според прокурор Райко Стоянов делото е претърпяло обрат, защото свидетелите са получили "неочаквана амнезия" и са променили показанията си. През януари защитеният свидетел по делото се отказа от показанията си. 

При повторния разпит пред състав на Районния съд в Бургас свидетелят е заявил, че не Низамов, а мъж от Поморие е вързал със "свински опашки" ръцете на тримата афганистанци.

Източник: Би Ти Ви