Патологичната ревност може да задейства натрапчиви мисли, които да доведат до емоционален и физически контрол върху обекта на ревност

С течение на времето патологичната ревност преминава във вербални и физическа агресия. Така психиатърът д-р Веселин Герев коментира пред Нова телевизия инцидента в Казанлък, при който телата на мъж и жена бяха открити на улицата

Д-р Герев обясни повече за нея и начините на проявление на ревността. 

Вчера мъж и жена бяха открити мъртви на улица в града. Предполага се, че става дума за убийство и самоубийство. По трупа на жената са открити пет огнестрелни рани, а мъжът има рана от огнестрелно оръжие в главата. Мъжът, който е бил полицай, живеел на семейни начала със загиналата жена. Като възможен мотив, довел до трагедията, пък се сочи патологична ревност.

По думите на психиатъра патологичната ревност е "бомба със закъснител", която кара човек, премисляйки дребни факти от ежедневието, да трупа вътрешно напрежение, тревога и безпокойство.

"Тази енергия, натрупана в психиката, задейства натрапчиви мисли, които водят до емоционален и физически контрол върху обекта на неговата ревност. С течение на времето патологична ревност преминава във вербална и физическа агресия. Някои жени го приемат като голяма любов и себеотдаване", коментира д-р Герев.

"Мисли за убийство най-вероятно има. Човек не отива да се види с партньора си с мисълта „Ей сега ще му видя сметката”. Употребата на алкохол качва либидото, но сваля потентността, а това докарва повечето мъже до лудост. Това са черти на характера, които в даден момент избухват”, добави психиатърът. 

Той подчерта, че огромна е ролята на близките при такъв вид трагедии, тъй като те често прикриват ситуациите на ревност. Понякога жените възприемат като нещо нормално мъжът да бие и насилва.

"Има и много жени, страдащи от ревност. Те обикновено развиват депресии, но не проявяват голяма агресия. Тук обаче става въпрос за параноя. Параноята е плод на психиката на всеки един индивид”, каза още психиатърът.

"За ревността не влияят начинът на живот и бедността. Всичко е въпрос на ментална нагласа", коментира още психиатърът.

Източник: Нова телевизия