Все повече хора от съседни на столицата общини си изхвърлят в града новородените кученца

Собственици на бойни кучета масово изоставят животните си в София. Само в приюта за бездомни кучета в Горни Богоров има десетина питбула. Това съобщи директорът на общинското предприятие "Екоравновесие" Веселин Асенов, цитиран от "Дарик". 

По негови думи също така продължава и негативната тенденция жители на съседни на столицата населени места да изхвърлят новородените си кученца в града.

Ротвайлерите и питбулите са сред най-често изоставяните кучета, отчита шефът на „Екоравновесие” Веселин Асенов.

Виж още: Колко са бездомните кучета в София

"За съжаление продължава изоставянето на бойни породи кучета, като питбули и ротвайлери. Към момента има около десетина питбула в приюта в Горни Богоров, за които се полагат специални грижи от доброволците. След усилената работа с тях се забелязва добро поведение от тях. Спряха да проявяват агресия, защото те са агресивни предимно към други животни, а не към хора. Дори вече си играят с други кучета", каза Асенов.

По негови думи масово се оставят и новородени кучета от съседни на София общини.

"Една част от хората сигнализират да бъдат настанени кучетата в нашити приюти, но една доста голяма част от тях въобще не подават сигнал, а директно ги изоставят по улиците. Стремим се да обхванем всички крайградски райони на София, като най-потърпевш от тази практика е район Нови Искър", каза още той. 

Заради станалото задължително чипиране на кучетата, от общинското предприятие предлагат безплатно поставяне на чип само срещу задължителна кастрация.

Източник: "Дарик"