След като днес реформаторите му върнаха третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, държавният глава заяви, че оставя отговорността за служебен кабинет на наследника си

След като Реформаторският блок върна проучвателния мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-ото НС, връчен им на 13 декември, сега президентът обяви, че отказва да състави служебен кабинет.

Държавният глава заяви, че не желае да назначава трети служебен кабинет в рамките на своя мандат и оставя това право на новоизбрания президент Румен Радев. Така до 22 януари остава правителството в оставка на Бойко Борисов.

Отговорността пада върху Радев

"Правото и задължението да насрочи конкретна дата за предсрочни избори и съставянето на служебно правителство е на новоизбрания президент Румен Радев", заяви Плевнелиев.

"Положих всички усилия, за да избегнем извънредните избори. До последния момент се надявах, че парламентарно представените сили ще намерят устойчива формула за съставяне на правителство. Днес и третият последен мандат за съставяне на правителство бе върнат на държавния глава. И последният опит е неуспешен. С това конституционната процедура приключи", заяви Плевнелиев.

Росен Плевнелиев бе категоричен, че двама президенти с две служебни правителства е символ на разделение, но допълни, че ако Румен Радев дойде при него с готов служебен кабинет, той ще го разпише на секундата.

"Аз съм отговорен човек, експерименти няма да допусна. Аз нося отговорност за всеки от вас. За съжаление, винаги когато се задават избори, тясно партийните интереси надделяват. В моя извънредно труден мандат, се уверих, че трябва да се придържаме към правилата на Конституцията. Тя е нашата опора. Най-добре е да имаме плавен преход, от едно редовно правителство, към едно служебно и към едно ново правителство. Това е европейският подход", каза още Плевнелиев.

Ключът е в тълкуването

По конституция при върнати три мандата за съставяне на правителство, държавният глава съставя служебно, разпуска Народното събрание и свиква нови избори. Тъй като обаче Росен Плевнелиев е в последните три месеца от своя мандат, той няма право да разпуска парламента. Освен това в конституцията не е посочено в какъв срок той трябва да състави правителство.

Тук вече на дневен ред е въпросът да бъде разтълкувано дали в подобна ситуация президентът все пак не е длъжен да състави служебно правителство дори за ден, или може да прехвърли отговорността на наследника си, както Плевнелиев избра да направи.

По-рано днес третият мандат за съставяне на правителство върна зам.-председателят на СДС Румен Христов. Той беше този, който взе мандата миналия вторник. 

Виж още: Кабинет от мандата на реформаторите няма да има

Подавайки папката на президента, той каза: "Не можахме да постигнем съгласие и да излъчим министър председател".

До връщането на мандата се стигна, след като цяла седмица реформаторите преговаряха с ГЕРБ и патриотите за съставяне на кабинет в рамките на това Народно събрание. Преговорите бяха неуспешни и вчера председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви категорично, че кабинет няма да се съставя и ще се върви към предсрочни парламентарни избори. Преди РБ, от ГЕРБ и БСП върнаха мандатите за съставяне на правителство, връчени им от Плевнелиев.

Източник: Нова телевизия, dir.bg