Освен него, постовете в партията сдават заместниците му Ивайло Калфин и Румен Петков

Президентът (2001 г. - 2011 г.) и лидер на партията АБВ Георги Първанов възнамерява да се откаже от лидерската позиция в партията си. Това обаче не означава, че напуска политиката. Тези си намерения Първанов обяви пред сутрешния блок на Нова телевизия. 

По думите на Първанов оттеглянето му трябва да се случи на конгреса на партията, който ще се проведе на 15 януари.

Въпреки това обаче той изтъкна, че по никакъв начин не възнамерява да се откаже от политиката.

"Аз съм 25 години в оперативната политика, това е твърде дълъг период, но не това е основната причина. Основната причина е, че ние добре прочетохме събитията от последните месеци, години ако щете дори - вотът на референдума, на изборите. Очевидно хората искат промяна. Промяната не може да се прави по модела, който демонстрират някои - някой друг да се промени,а пък ние да си останем същите", коментира Първанов.

Освен него намерение за оттегляне от поста си в партията са заявили още зам.-председателите на партията Ивайло Калфин и Румен Петков. Като причина за това Първанов изтъкна, че това се прави, за да се даде път на по-младите в политиката. 

"Правим крачка назад, за да дадем път на младите. Добре разчетохме последните политически събития. Очевидно хората искат промяна", каза Първанов.

"Трябва да има нов тип партия. Досегашните партии са със структура консервативен тип", смята той.

Източник: Нова телевизия