Общият брой на влезлите в страната нелегални мигранти от 1 януари до 15 декември е 18 659 души

Само за половин месец - от 1 до 15 декември, от лагерите за временно настаняване на бежанци са избягали близо 600 души и полицията не знае къде са. През ноември самоволно са напуснали са 1647 души. Така за месец и половина се губят следите на 2247 души. Изчезналите са хора, които са кандидатствали за хуманитарен или бежански статут, пише в. "Сега".

Това стана ясно ден след като в Берлин беше извършена терористична атака на многолюден коледен базар. Атентаторът се вряза със 7-тонен камион сред разхождащите се хора, уби 12 и рани 48. Първоначално беше заподозрян кандидат-бежанец от Пакистан, дошъл в Германия по т. нар. Балкански път, но след това берлинската полиция съобщи, че авторът на престъплението може да е друг. В крайна сметка мъжът бе освободен заради липса на доказателства. 

Вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви, че през последните седмици в Националния контратерористичен център е постъпвала информация за евентуално преминаване на членове на терористични организации, опитващи се да достигнат до страни от Западна Европа, включително и през България. Най-лесният начин за това е да се представят за бежанци.

Виж още: Бежанците вече се задържат у нас само по няколко часа

Тенденцията в България е тревожна - данните от официалната статистика на МВР през последния месец и половина показват повече избягали към Западна Европа, отколкото хванати от полицията. Заловените на входа, изхода или в страната за този период са 1132-ма. Броят на напускащите България пак се е увеличил, въпреки че имаше сериозен спад, след като в края на лятото Сърбия уплътни постовете си по границата и минаването на нелегални оттам стана почти невъзможно. Най-много избягали има между 10 и 17 ноември - 572-ма души. 

Общият брой на влезлите в страната нелегални мигранти от 1 януари до 15 декември е 18 659 души. Хуманитарен или бежански статут за този период са получили едва 1194. 1268 са получили отказ и трябва да бъдат експулсирани. 140 афганистанци бяха върнати в родината им миналата седмица. 4430 души има към 8 декември в лагерите за бежанци, като са запълнени 81% от местата. Препълнени са домовете на дирекция "Миграция" към МВР - 1512 души, или 126% от капацитета им.

Виж още: 2700 деца бежанци са останали без родители в Гърция

Не е ясно как и откъде бягат нелегалните мигранти. Студът и падналият сняг въобще не спират трафикантите, а опитите на кандидат-бежанците да достигнат Германия стават все по-отчаяни. В събота 67 души бяха намерени натъпкани на 10 кв. м в бус в Хърватия, като 47 били полузадушени. По случая са арестувани двама българи. На сръбско-българската граница пък беше попречено на нелегално връщане у нас на група кюрди. Те били изоставени в гората при минус 11 градуса. 

Източник: в. "Сега"