Службите категорични, че заплахата е истинска, обобщава "24 часа"

Своя снимка, придружена с куршум, е получил премиерът Бойко Борисов. Пратката съдържала и заплашително писмо, направено от изрязани от вестник букви.

Със сигурност може да се говори за заплаха за убийство, категоричен е източник от службите пред в. "24 часа".

Заплахата е била получена в администрацията на Министерския съвет в ненадписан плик за писмо. Това е станало в края на миналата седмица. Според службите заплахата била истинска и не можело да става дума за послание от човек с психични проблеми.

Веднага след получаването на плика е започнала проверка от няколко служби. Проведени били и разпити на служители в Министерския съвет, за да се установи пътят на писмото - как точно е получено, кой го е донесъл и пр.

В началото на седмицата Борисов отказа да коментира пред журналисти заплахата за своя живот, но увери, че не се бои.

“Ни най-малко не съм притеснен,

защото когато събереш близо 3 млрд. лева повече от контрабандистите, това са нарушени интереси в цигарите, алкохола, захарта, месата. Като спреш за 1,7 млрд. лв. поръчки и всеки ден някого уволняваш, както днес в агенцията за бежанците, всеки трябва да си поеме кръста. Нито ми е за първи, нито за последен път. Няма да коментирам повече и ви призовавам да не обръщате внимание, защото не ми е приятно да се коментира”, каза Борисов.

Според него заплахите към него не били свързани със заплахите към депутата Делян Пеевски.

“Близо 5 млрд. лв. не са отишли на различни посоки. Много хора ги е заболяло. Още от времето като главен секретар, когато съм екстрадирал и задържал едни от най-големите босове на организираната престъпност, аз съм си поел кръста”, допълни Борисов.

“Ако почне да обяснява един премиер, че се притеснява... Какво има да се говори? На Балканите е имало такива случаи, и в България също, само че с бивш премиер. Не трябва да се подценява нищо. Но ако си мисли някой, че ще ме уплаши и ще спрем, и ще ги пуснем пак да си правят каквото си искат, няма да стане”, коментира още министър-председателят.

Според него това не било най-сериозната заплаха, която е получавал.

Миналия декември стана ясно, че заплахи има и срещу главния прокурор Сотир Цацаров. Разследващи разкриват пред "24 часа", че заплахите продължават и до днес. Най-интензивни са били в края на миналата година,

когато се гледаха промените в конституцията

Заплахите били по телефон, имейл и чрез пощата. И писмата до Цацаров били налепени с букви от вестници, за да се идентифицират изпращачите по-трудно. Общото им послание е, че публичните прояви на главния прокурор се следят и той щял да бъде разстрелян.

Главният прокурор не е с увеличена охрана, нито се движи с брониран автомобил, съобщава през декември пред "24 часа" шефката на пресцентъра му Малина Александрова. Цацаров е заплашван лично, както и семейството му. Източници от МВР и НСО потвърждават неофициално, че степента на опасност е висока.

Държавната служба за охрана е предложила на главния прокурор да му бъде увеличена охраната, както и да се движи с брониран автомобил. Цацаров обаче отказал.

Виж още: Василев: Почти няма знаково дело след 2012 г., което да не е поръчково (видео) 

Източник: в. 24 часа