Близо 300 000 000 души на Земята пишат на кирилица.

Това са славяни от Югоизточна Европа - руснаци, украинци, беларуси. Представители на десетки неславянски етноси в Русия - кавказки, сибирски, далекоизточни, както и в бившите централноазиатски съветски републики и Монголия. Към тях трябва да добави и южните славяни, от които тръгва разпространението на кирилицата - българисърби и македонци

Това е грубата сметка на водещи славянски филолози, тъй като е невъзможно да се изчисли точният брой на емигрантите от тези страни. 

Виж още: Казахстан сменя кирилицата с латиница

Поне 50 езика по света използват или поне някога са използвали кирилицата. Тя официално е писменост дори на чукчите (от 1936 г.).

България все още единствена представлява кирилицата в Евросъюза. Нашият културен принос с 30-те ни букви е безспорен, тъй като до 2007 г. в елитния клуб имаше само две азбуки - латинската и гръцката.

Кирилицата върви веднага след латиницата в класацията на азбуките. Това е така, защото нито арабската писменост, нито китайската, нито индийската спадат към строгото определение на лингвистите за азбука - набор от знаци, които представят отделни фонеми.

Виж още: Еврото се побългарява