Новата азбука трябва да влезе окончателно в сила не по-късно от 2025 г.

Казахстанският президент Нурсултан Назарбаев обяви, че до 2025 г. бившата съветска република ще е изоставила окончателно кирилицата.

Инициативата е част от предприетия "курс към модернизиране" на Казахстан. Още през пролетта държавният глава възложи на правителството да състави график за транскрибирането на казахската азбука на латиница.

Той припомня, че до ХХ век, в продължение на близо хилядолетие, на територията на страната е използвана арабската писменост. През 1920 г. съветската власт налага латинизирана тюркска азбука, а през 1940 г. се преминава на кирилица, както в целия СССР.

Тогава Сталин, който бил обсебен от идеята да претопи всички народи в състава на Съветския съюз до етнически хомогенен народ, наложил кирилицата във всички съветски републики с изключение на Грузия и Армения, на които позволил да запазят азбуката си.

Казахстан е в десетката на най-големите по площ държави - и е независима от четвърт век насам.

Това ще бъде четвъртата писмена реформа в страната за последните 100 години - и далеч не първата грандиозна промяна, наложена от 77-годишния президент на Казахстан, който е несменяем лидер още от края на 80-те.

През 1997 г. той премести столицата на страната от Алмати (Алма Ата) в град Акмола, преименуван за целта на Астана, а в началото на тази година излезе с идея английският да стане трети официален език в държавата. На дневен ред отново е идеята Астана да бъде преименуван, а преди две години Назарбаев беше предложил да се смени и името на държавата, така че да не съдържа окончанието "стан".

До края на годината се очаква да се приеме стандартизирана версия на новата казахска азбука, а от догодина започва обучението на учителите и подготовката на учебници за средните училища. Според държавния глава децата и младите хора не би трябвало да имат проблеми с адаптацията, защото всички участ английски.

Би Би Си припомня, че казахстанската кирилица има 33 руски букви и девет казахски, докато латиницата - само 26. От останалите четири бивши съветски републици в Централна Азия все още към кирилицата се придържат Киргизстан и Таджикистан, а Узбекистан и Туркменистан използват латиница.

Руският все още е втори официален език в Казахстан, т.е. пътните знаци и официалните документи ще останат двуезични - на казахски с латиница и на руски с кирилица.