В днешно време заболяванията на сърцето са едни от най-често срещаните, а последствията от тях могат да са доста сериозни

Именно затова ви предлагаме пет полезни съвета, които силно ви препоръчваме да превърнете в навици.

Виж още: Уникална напитка за изчистване на кръвоносните съдове

1. Упражнения с умерена интензивност

Поне 150 минути на седмица, като най-добрият вариант е да ги разделите на три дни по 50 мин. Не е нужно да се пресилвате – тренировката не трябва да е прекалено натоварваща. Можете да тренирате във фитнеса или във вкъщи. 

А има и друг, по-лесен вариант, особено за ангажираните хора – спрете да ползвате асансьор!

Виж още: Храни за здраво сърце

2. Не се поддавайте на стреса

Има много варианти за релаксация, но те ще ви помагат само временно. Най-добре е да преосмислите начина, по който възприемате препятствията. Психолозите казват, че най-стресови са ситуациите, които не сме включили в плана си. 

Например планували сте пътуване за уикенда, но колата ви се чупи. И настава велика драма, защото нещо е осуетило плана ви. 

Ако ви е трудно да търсите винаги положителните страни на ситуацията, специалистите предлагат съвсем просто решение – винаги в плана ви (независимо за какво) да има и графа "непредвидени обстоятелства".

Виж още: Как да преодолеем инфаркт, ако сме сами

3. Откажете се от газираните напитки

И т.нар. "натурални" сокове. Правете си пресни сокове и много скоро ще се почувствате по-добре. 

Дневната норма за възрастен човек е шест чаени лъжички захар. Но голяма част от нас приемат по девет само от безалкохолните напитки! Сами си правете изводите.

Виж още: 5 скрити симптома за проблеми със сърцето

4. Средиземноморска кухня два пъти седмично

Риба, маслини, зехтин, ядки… Тези храни са богати на омега-3 мастни киселини, които от своя страна значително намаляват риска от проблеми със сърцето.

Виж още: Скрити признаци за инфаркт при жените

5. По-малко цигари

Част от специалистите са категорични, че трябва да откажем завинаги цигарите. Други обаче твърдят, че това е изключително силен стрес за повечето организми. Затова може и да не спираме напълно цигарите, а да ги ограничим до няколко на ден.

Виж още: Какво трябва да знаем за кръвта в тялото ни

Източник: beU.bg