Най-много продължават да са взетите заеми за ремонти на дома

Всеки трети кредит, който българите теглят, е за ремонт. Това показват данните от изследване на компания за потребителски кредити.

Основната причина българите да теглят кредит е нуждата от пари в брой. Най-честите причини за това са ремонти у дома, покриване на стари дългове, покупка на изплащане, лечение, покупка на мебекли и др. 

Всяка година парите за ремонти и боядисване на жилище растат, като за 2015 г. те достигат 5000 лв. И все пак се отчита 7% спад в молбите за потребителски кредит за ремонт на дома.

"Сумата, която хората теглят за ремонт е около 4600 лева. Това е около 14% ръст", обяснява Ралица Захариева от компания за потребителски кредити.

Виж още: Всеки трети българин има изтеглен бърз кредит

Все по-голям е интересът на българите към кредитите за обединяване на задължения. Търсенето на този продукт нарасна със 7% в сравнение с периода май - ноември 2015 г.

Десетки хиляди са семействата, които ползват потребителски кредит, за да ремонтират дома. Ако се броят и тези които взимат мебели на изплащане, това са почти 40% от домакинствата, показват данните от изследването.

Виж още: Четири принципа за финансова стабилност

Има и специфики по градове. Хората в София и Варна по-често кандидатстват за финансиране на проекти и по-рядко за покупка на стоки на изплащане. В Пловдив пък предпочитат стоки на изплащане.

Най-активен регион за търсене на кредити остава София с 18,6% от молбите, следван от Пловдив с 10,4% от заявленията, Варна - 6,8%, Бургас - 4,8% и т.н. Най-слабо активни са регионите Кърджали и Търговище с 1,4% и 1,3% от молбите.