Никой не може да даде ясен отговор на въпроса дали да очакваме нови парламентарни избори до края на годината, но ви предлагаме кратко рамкиране на ситуацията към момента

След като вчера АБВ обявиха, че напускат управлението и минават в опозиция, усилено се заговори, че най-вероятно ни очакват нови избори. Още повече се засили това усещане, след като депутат от ГЕРБ е написал в SMS, цитиран от "24 часа", че "май ще се ходи на избори". 

Това се е случило по време на среща между парламентарната група на ГЕРБ и премиера Борисов, на която се е решавало как ще се действа отсега нататък.

Опасността от нови избори

В момента мнозинството е несигурно, като след напускането на АБВ то се състои от 114 души официално. След напускането на ДСБ в края на миналата година и оттеглянето на партията на Първанов сега в мнозинството остават ГЕРБ, остатъка от Реформаторския блок и Патриотичния фронт, които от своя страна пък, продължават да са все така неотстъпчиви по Избирателния кодекс и да плашат, че напускат коалицията, ако ГЕРБ не отхвърлят ветото на президента за секциите в чужбина.

Идеята сега да отидем на избори едва ли блазни някого, при условие че предстои летния сезон, който винаги е мъртва зона за политиката. Избори по време на ваканция са нещо, което най-вероятно би довело до рекордно ниска избирателна активност. А и никой не може да каже как точно биха повлияли новите промени в Изборния кодекс върху избирателната активност. Затова най-вероятно можем да очакваме протакане на крайното решение от поне месец.

От друга страна пък, опозиционните формации и някои извънпарламентарни партии могат да засилят антиправителствената реторика в опит да създадат условия, при които провеждането на нови избори да е най-добрият възможен вариант. Това обаче ни поставя в опасност от избори 3 в 1, при които вот трябва да се дава за Народно събрание, президент и референдум. Ефектът от подобно струпване би бил масова каша и възможност за манипулиране на изборните резултати. Най-малкото е сигурно, че кампанията ще е тежка и грозна.

ГЕРБ продължават да пазят правителството

Вчера премиерът предупреди, че е опасно да се правят извънредни парламентарни избори в година на президентски вот. Очевидно той е успял да наложи тази си теза и сред депутатите на ГЕРБ, тъй като днес Делян Добрев сподели, че дори след оттеглянето на АБВ правителството не е застрашено от падане.

"Според мен няма риск за кабинета на този етап. Предсрочни избори не се задават", заяви той пред Нова телевизия. 

"Ситуацията във вторник с нищо не предполагаше един ход като напускане на правителството. Имаше среща между ГЕРБ и Патриотичния фронт, на която без да бъдат канени се появиха и колеги от Реформаторския блок. Това се използва като повод от колегите от АБВ да заявят, че напускат правителството", коментира Добрев.

"Това изглежда несериозно като основание за напускане на правителството. Това ни кара да разсъждаваме в други посоки. Единственото, което виждахме в последните 10 дни, беше критики от страна на колегите от АБВ за енергийната политика на страната. Това е изключително странно", каза още Добрев. 

Цветанов за причините АБВ да се оттегли

Очевидно темата за енергийната политика действително е активна точка в случая, тъй като и шефът на парламентарната група на ГЕРБ я изтъкна като водеща за оттеглянето на АБВ. 

"Причините за оттеглянето на АБВ от властта и оставката на Ивайло Калфин могат да се търсят в приключилия преди два дни конгрес на БСП и започналото проучване за нефт и газ в Черно море", анализира зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов вчера.

"Нека да си припомним, че само преди няколко седмици започнаха проучванията за добив на нефт и газ в Черно море. И знаете какво алармира премиерът точно преди месец и половина - че по всяка вероятност на база това политическо решение и продължаването за подобни добиви на газ и на нефт в Черно море, може да се очакват политически трусове в страната", заяви още Цветанов. 

Попитан дали е възможно заради тези проучвания да падне правителството, както това се е случило с първия кабинет на Борисов по неговите собствени думи, Цветанов заяви: "Убеден съм, че няма да се повтори".

Нова коалиция в ляво

Другата причина, посочена от Цветанов - смяната на ръководството в БСП с по-склонни към коалиции в ляво лица, също е фактор, особено след като и ДПС има нов председател, който смени налаганата от Лютви Местан дясна линия на партията, връщайки я към по-близки отношения с БСП. Така е напълно възможно да се оформи опозиционна коалиция Първанов-Нинова-Карадайъ, която да опита да смени ГЕРБ в управлението, ако се стигне сега до нови избори. Освен това и трите формации са обърнати по-скоро към Кремъл, отколкото към Европа. Да не забравяме, че речта на Доган, довела до смяната на ръководството в ДПС беше именно за посоката, в която е ориентирана партията. 

И все пак стои на дневен ред въпросът дали би им стигнала подкрепата за съставяне на проект, който да може да замени настоящата коалиция. И дали правителството все пак ще успее да оцелее. 

Шансовете за оцеляване на правителството

Защото шансът за оцеляването на кабинета към момента не е малък, макар и да има големи препяствия пред това. Вариантите за постигането му минават през задължително удовлетворяване на исканията на Патриотичния форнт, приемане на посочения като задължителен антикорупционен закон на вицепремиера Кунева, който да задържи ДБГ във властта, както и гласни и негласни договорки на ГЕРБ с независимите депутати и с парламентарната група на Българския демократичен център (БДЦ), които с действията си реално не са показали ясни позиции за целия си престой в парламента.

Възможно, разбира се, е отиграване на правителство на малцинството, което да събира необходимите си гласове чрез подкрепа именно на независимите и на БДЦ. Този вариант обаче е изключително нестабилен и е временно решение на проблема. 

Така след всичко това на премиера предстои да вземе решението дали и с кого да продължи да управлява. А за нас остава да гледаме как другите партии се готвят за нови избори. Иначе казано - очаквайте и неочакваното в следващите няколко месеца.