В първите си тв интервюта Корнелия Нинова се обяви за жертва на модела "Кой", увери, че няма да взима еднолични решения, и начерта план за предсрочни избори

Корнелия Нинова може да е началото на промяната в партията, коментира тази сутрин по БНТ едно от отцепилите се знакови лица на БСП Татяна Дончева. Според лидерката на "Движение 21" трябва да се оправи кризата в местните структури на социалистите, които по думите й са били разсипани. Тя отрече да работи против БСП и подчерта, че конкуренцията и различното мнение са естествени неща.

Междувременно новоизбраната на председателския пост Корнелия Нинова увери по Би Ти Ви, че колективното начало в БСП ще се върне: "Решенията ще се вземат там, където трябва, а не задкулисно от мен и някакви други хора и нашите другари да научават от телевизиите."

Новата лидерка категорично отхвърли обвиненията, че представлява интересите на олигархията и избирането й на конгреса в неделя е победа на хората с много пари в столетницата. Според нея: "Няма как олигархията да е 395 души от цялата страна. Това бяха хората от общинските организации, областните структури, които казаха "Не ни харесва сегашното състояние, не ни харесва да губим избори"...

Нинова декларира, че никога не е била член или симпатизант на СДС, макар по времето на кабинета "Костов" да е била директор на предприятието "Техноимпекс". Тя обаче се обяви за една от първите жертви на модела "Кой" - още през 2007 г., при първия опит за приватизация на "Булгартабак".

"Той ни смаза - бяхме уволнени, посочени за корумпирани, но приватизацията не се реализира. По-късно Бойко Борисов продаде "Булгартабак" на "Кой", припомни Нинова.

Виж още: Станишев се извини на хората за Пеевски

Вторият път бил при гласуването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Тя също подкрепила скандалното решение, защото според тогавашните премиер и партиен лидер в противен случай правителството щяло да падне. "Правихме много анализи, отчетохме го като грешка. Много ме е яд, свършихме много работа в социалната сфера", сподели Нинова, като припомни, че по това време е оглавявала социалната комисия в Народното събрание.

Какво следва?

Тя посочи, че вече е провела разговор с бившия председател Михаил Миков и други свои колеги на "Позитано" 20: "Първото беше да потърсим обединение, да вървим напред, да няма противоборства вътре, огорчените от този избор да не тръгват срещу БСП."

Нинова беше категорична, че е готова да води партията със здрав юмрук и вече е разделила работата си - и планираните промени - на партийно и национално равнище.

Председателят иска среща с всяка общинска организация, която да изведе по три неотложни проблема за решаване. По важните въпроси ще има вътрешнопартийни референдуми.

Тя не пожела да коментира членовете на екипа си, преди да ги обяви официално, но призна, че Костадин Паскалев ще е един от тях. Бившият й шеф в министерството на икономиката Румен Овчаров обаче със сигурност нямало да е в новия състав на Изпълнителното бюро.

С Бойко Борисов няма да се разбираме, ставаме твърда, ясна и категорична опозиция, заяви още Нинова, като начерта четири точки пред левицата: ясно обозначаване на БСП като опонент на властта, алтернатива на това, което прави кабинетът "Борисов" и "съсипва държавата", сваляне на правителството и предсрочни избори след президентските.

В понеделник вечерта тя гостува и при Димитър Цонев в "Още от деня" по БНТ (видео), където сподели, че ще търси "комуникационна революция" в партийните редици. Новата лидерка разкри, че е предложила на предшественика си Миков да остане зам.-председател на парламентарната група, но той й отказал - въпреки своя парламентарен опит, от който първата опозиционна сила има нужда.

Тя разтълкува тази негова реакция като право на всеки лидер да определи екипа си и призова никой да не очаква сеч или напрежение в БСП.

Източник: Би Ти Ви, БНТ