На 49-ия конгрес на столетницата в НДК за първи път настоящ председател не бива преизбран, а постът се заема от жена, сочат официалните резултати от балотажа

Корнелия Нинова печели балотажа за председател на БСП срещу настоящия лидер Михаил Миков, който имаше едва около 50 гласа преднина в първия тур. Според официалните данни от преброяването депутатката от "БСП - лява България" е успяла да обърне резултата и изпреварва колегата си с 46 гласа разлика.

Гласуването започна в събота срещу неделя при участието на петима претенденти, между които бяха още Валери Жаблянов, Красимир Янков и Георги Гергов. Тогава Миков получи доверието на 327 делегати, а Нинова събра 280.

Общият брой на кандидатите за поста председател на НС на БСП бе 28, но впоследствие 23 от тях си направиха самоотвод, припомня "Стандарт".

За пръв път жена застава начело на социалистите у нас и досегашният лидер губи поста, без да се е отказал доброволно от него. Нинова е на 47, депутат от левицата втори мандат, юрист по образование и през 90-те е била юрисконсулт на Столичната община и БНТ, както и следовател в Столичната следствена служба, а между 1997 и 2005 г. - изпълнителен директор на "Техноимпекс" АД. В правителството на тройната коалиция беше зам.-министър на икономиката и енергетиката.

"Дори в най-тежките времена и въпреки най-големите препятствия ние никога не сме се поддавали на песимизъм. Никога не сме оставяли съдбата си на произвола на случайността. Ние сме издържали всяко изпитание, работили сме здраво, падали сме, ставали сме, търсили сме нови хоризонти и сме давали надежда на хората", заяви кандидатката в изказването си пред своите съпартийци в зала 1 на НДК вчера.

49-ият конгрес на столетницата започна в събота, 7 май, в присъствието на над 700 делегати. Миков, заел председателския пост през лятото на 2014 г., представи политическия доклад (видео), в който увери, че партията е запазила влияние, печели доверие и дава заявка за управлението.

"БСП премина през прехода, запазвайки своето влияние за разлика от много други партии. Политическите неолиберални проекти са организации без идейна основа, създадени, за да консумират власт. Днес обществото все по-болезнено осъзнава спешната потребност от друг обществен ред, където отново има място за лявото", заяви досегашният лидер.

Към конгреса се обърна и предшественикът му Сергей Станишев в качеството си на председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС). В словото си (видео) той призова за ляв фронт за спечелване на президентските избори, а БСП да стане безусловна и категорична опозиция на статуквото.

След днешните изказвания и избора на лидер форумът трябва да утвърди политическата декларация "125 години БСП".

Коментар: БСП - липсващата "Grand" опозиция

На конгреса нямаше особена полемика - сякаш се говореше за процедури, вместо за политика, коментира в предаването на БНР "Неделя 150" журналистката Велислава Дърева, член на националното ръководство.

"Хубаво е една опозиционна партия да казва, че иска предсрочни избори, но в момента честно казано мисля, че БСП по-скоро трябва да бъде една много сериозна опозиция в парламента, защото ако не си опозиция в парламента, ти трудно можеш да имаш позиция и извън тази сграда. Не може опозицията да бъде спорадична. БСП се нуждае точно от това ясно опозиционно поведение вътре в Народното събрание", допълни тя.

Според нея в БСП още има хора, които много страдат, че партията не е в коалиция с ГЕРБ и не управлява: "Ако някой иска да унищожи тази партия, само на него може да му хрумне такава идея! Мисля, че абсолютно правилно беше решението БСП да не участва в управление с ГЕРБ. Всеки, който се е доближил до ГЕРБ, е изгорял. Това би било върхът на безпринципността."

БСП не е лидерска партия, но изборът на лидер винаги е важен, защото той трябва да бъде водещ в определянето на политиката, обобщи Дърева.

Източник: в. Стандарт, BSP.bg