Тази година страховитият звяр отстъпи първото място в класацията на "Форбс", но след филма "Хобит: Пущинакът на Смог" списанието може да преразгледа методиката, по която изчислява богатството му

Актуалната класация Fictional 15, която подрежда 15-те най-богати измислени герои, се оглавява от чичото на Доналд Дък - Скрудж Макдък, с над 65 млрд. долара, докато драконът на Толкин остава втори с десетина милиарда по-малко.

През 2011 г. Смог е едва на седмо място,

като списанието изчислява състоянието му на 8,6 млрд. долара, което предизвиква бурни протести сред интернет общността. Журналистите обясняват, че са сметнали сумата по данни за приблизителния размер на драконите (20 м) в сайт, посветен на играта "Подземия и дракони". Взети са предвид броят на люспите по огромния му търбух - 822 (заради полепналите по тях скъпоценни камъни и късове злато, следствие от дългото лежане върху съкровището му), 30-те процента въздух в подземието, както и цената на златото, среброто и диамантите на световните пазари.

Фотогалерия: Още дракони

На следващата година "Форбс" прави по-точни сметки и докарва богатството на Смог до

над 62 млрд. долара, с което драконът се изкачва до първото място

Втори през 2012-а се класира бизнес конкурентът на чичо Скрудж - Флинтхарт Глъмгоулд, а главата на вампирското семейство от сагата "Здрач" д-р Карлайн Кълън, се смъква на трета позиция, въпреки че състоянието му гони 40 млрд. долара. 

Лекарят от градчето Форкс, щата Вашингтон, който всъщност е 370-годишен вампир, е натрупал 11-цифрена сума по старомодния начин - от лихвата върху малко пари, вложени в банка през 1670 г., обяснява Profit.bg, публикувайки новия Топ 15.

Изрусеният Питър Фачинели в ролята на Карлайл Кълън в сцена от сагата "Здрач" - с екранните си синове Емет (Келан Лъц, вляво), Джаспър (Джаксън Ратбоун) и Едуард (Робърт Патинсън)

Героят на "Дисни" от комиксите и сериала "Патешки истории", чичото на Доналд Дък - Скрудж Макдък, който обича да се гмурка в парите си, струпани на камари в огромен трезор, тази година се върна на върха. Състоянието на Смог, от друга страна, се е смалило до 54,1 млрд. долара, но догодина може да го очакваме отново начело на класацията, ако се вземат предвид размерите му във филма на Питър Джаксън - с дължината на самолет "Боинг 747",

70 м (като само главата му е колкото цял автобус!)

Режисьорът на "Властелинът на пръстените" и новата трилогия "Хобит" сравнява дракона с най-големия филмов злодей - Ханибал Лектър от "Мълчанието на агнетата". Джаксън и съсценаристките му са подходили по свой начин към персонажа от "Хобит: Билбо Бегинс, или Дотам и обратно", издадена през 1937 г., като са наблегнали не само на визуалната му мощ, но и на психологията.

"Приехме, че той е параноиден психопат -

обяснява режисьорът пред сп. "Ентъртейнмънт уикли". - Жаждата му за злато е необяснима и за самия него. Не харчи богатството си като нормалните хора, които си купуват яхти и луксозни автомобили; просто лежи върху златото и чака някой да се появи, като си убива времето с кръстословици."

Джаксън решава да покаже дракона максимално внушителен, а допълнителна сила на персонажа е придадена чрез

озвучаването

За по-голяма правдоподобност Бенедикт Къмбърбач записва репликите предварително, в специална екипировка, която "улавя" мимиките му и ги пренася върху компютърно генерирания дракон.

Актьорът, чийто глас разполага със собствена фен страница във "Фейсбук", с охота разкрива от кого се вдъхновил за ролята на дракона. Всъщност плагиатствах от собствения си баща (актьора Тимъти Карлтън - бел.ред.), който ми четеше книгата на Толкин като приказка за лека нощ по възможно най-изразителния начин, обяснява Бенедикт.

Къмбърбач тази година се изяви и като друг злодей - култовия Хан от "Стар трек: Пропадане в мрака", а британското сп. "Емпайър" го провъзгласи за най-сексапилния актьор

Не по-малко внушителни изглеждат на екрана и купищата съкровища в подземията на Самотната планина, където Билбо Бегинс открива спящия дракон. Над 10 метра достигнала височината на "златния" реквизит, състоящ се от листове пресован метал и монети от пластмаса, покрити с пласт от

170 000 "позлатени" монети

от перфориран алуминий плюс 2000 ръчно изработени бокала и скромно количество бижута, късове "самородно злато", кристали. Подобен декор е издигнат на червения килим и за галапремиерата на "Хобит: Пущинакът на Смог" в Берлин преди дни.

↵ Use original player
"ХОБИТ: ПУЩИНАКЪТ НА СМОГ - ..." This video is no longer available due to a copyright claim by Warner Bros. Entertainment Inc.

Филмът изобилства от екшън епизоди, включително срещата между дракона и "разбойника" Билбо (Мартин Фрийман) в някогашния подземен дворец на джуджетата. Тя е пресъздадена доста различно спрямо книгата и е предхождана от още няколко мащабни сцени на преследване и битки с участието на орки, елфи, гигантски паяци и... възкръсналия Саурон.

Видео: Песента на Ед Шийрън към "Хобит-2"

"Хобит: Пущинакът на Смог", продължение на миналогодишния "Хобит: Неочаквано пътешествие", е по кината от 13 декември, а финалната част от трилогията - "Хобит: Дотам и обратно", се очаква на 19 декември 2014-а.