Продажбите на грамофонни плочи - или "винил", както ги нарича новото поколение, - растат

В края на 80-те години аудиокасетата "изяде" грамофонната плоча. В края на 90-те касетата беше окончателно детронирана от компактдиска. В ерата на звуковия файл mp3 съдбата на CD-то също изглежда доста мрачна.

И докато всички се питат "Кой ще е следващият звуков носител?", от скрина на тавана, забравен там от баба, изненадващо изскочи старата добра плоча, която в момента изживява истински Ренесанс не само сред по-възрастните, които много добре си спомнят грамофона вкъщи, но и сред смартфон поколението, което с изненада възкликва "Ах, какъв шик!".

Класическата грамофонна плоча вади най-добрия звук,

убедени са повечето музиканти и меломани. Освен че притежава онова специфично пращене на иглата върху винила, той гали ухото на всеки, поне малко разбиращ от музика.

Не е за пропускане и фактът, че обложката на плочата си е отделно произведение на изкуството, върху което всеки художник, дизайнер или фотограф може да се развихри максимално.

Ако сравним обложката на компактдиска с калъфа на плочата,е все едно да спорим за разликите между това да гледаш любимия си филм на лаптопа у дома и на големия екран...

Статистиката също е красноречива -

миналата година във Великобритания например продажбите на грамофонни плочи надхвърлиха 1 млн. за първи път от 1997-а насам. В САЩ ръстът е с близо 50% годишно, а общият тираж - почти 8 млн.

В музикални магазини и антиквариати грамофонни плочи втора употреба съжителстват с чисто нови издания на винил.

В такъв бутиков формат тази пролет беше съобщено, че излиза дори албумът на дует "Ритон", който иначе ще се разпространява на CD. Луксозната версия на винил се очаква да бъде тиражирана в не повече от 500 екземпляра.

Тази тенденция не е нищо друго, освен следване на модата,

категоричен е обаче ветеранът Нийл Йънг. Според него винилът е само различен носител, на който хората практически слушат дискове - понеже качеството и мастерирането на днешния звукозапис не се правят както едно време.

Най-добрият албум според наградите "Грами 2015" - Morning Phase на Бек, също е издаден на грамофонна плоча

Все пак "това е голяма ниша и нещо прекрасно", коментира той - но допълва, че днешното общество е навикнало на удобствата, а грамофонната плоча не е нещо удобно."

Самият певец, който тази година навършва 70, вече се е ориентирал към новите технологии и напоследък рекламира собствения си плейър "Поно" (Pono): "Това е цифров плейър с висока резолюция. Той не създава аналогов звук, а най-добрия дигитален звук, възпроизвеждайки най-доброто от онова, което се създава в дигиталната реалност на звукозаписното студио."

Виж още: Първият запис на Елвис продаден за 300 хил. долара

Позагубеното днес майсторство на звукозаписа също се смята за едно от достойнствата на някогашните грамофонни плочи. Затова не изхвърляйте черните пластмасови антики край контейнера за битови отпадъци - кой знае, след време може да струват повече от лев-два.