Надписи в скалите споменават и за платен лекар, осигуряван от държавата

Древните египтяни, които са разчитали предимно на робски труд, не са известни със социалните си придобивки. Текстове от периода на Новото царство обаче показват, 

че преди повече от 3000 години най-сръчните майстори

работещи по царските гробници, са получавали платени болнични, съобщи Ред орбит, цитиран от "Монитор". 

В онези времена знатните хора са полагани след смъртта си в гробници, изсечени в скалите а не в пирамиди. Тогава е построено и селището Деир ел Медина близо до гробниците, така че майсторите да могат да се прибират у дома всяка седмица. 

Тези високо ценени работници, чието майсторство било важно за строежа на царска гробница, са имали различни придобивки. Те са получавали месечна дажба зърно, жилища и прислужници, които да се грижат за прането, смилането на зърното, носенето на вода. Близките им живеели в селото и децата и жените им се ползвали от тези облаги. 

Древни текстове, намерени в селището, показват, 

че майсторите на гробниците не са ходели на работа, когато са били болни, но са получавали пълните си заплати

Те споменават и платен лекар, осигуряван за работниците от държавата. И лекарят, и неговият помощник са имали право на почивни дни. Запазени са медицински папируси, които показват използваните лечения. 

Някои от тях са скъпи и вероятно са били само за елита. Други са на базата на билки и обикновени съставки. Те са били достъпни и за бедните.