Ако ви се налага да работите през почивните дни, този текст може да ви подейства успокоително

Започна се още преди коледните празници: темпото в офиса се забавя, колегите си взимат допълнителен отпуск преди или след почивните дни, продажбите намаляват до средата на януари. Коледните партита са започнали още от средата на декември и са чудесно извинение за работа само през половината от деня. Profit.bg обаче изброява поне пет причини да работите по празниците.

Ще бъдете по-подготвени за равносметка на годината

Все още има компании, в които веднъж годишно се прави преглед на представянето на служителите. Можете да използвате времето около празниците, за да подготвите своята равносметка на изминалата година, кои са били най-добрите и най-лошите ви професионални моменти.

Обмислете какво сте постигнали и какво сте подобрили в работата си през отчетния период, така че да можете да кажете нещо наистина значително на прекия си ръководител, който трябва да оцени представянето ви.

Ще си осигурите силен старт за 2016 г.

Всяко начало е трудно. Новата година не прави изключение. Отделете време от старата, за да се подготвите за началото на нов проект, който ви предстои, или да си поставите цели, които бихте искали да постигнете през следващата година.

Само с появяването си в офиса ще спечелите точки

Отпуските в края на годината са честа практика в много фирми. Можете обаче да спечелите точки в отсъствието на другите, без да полагате много усилия да се представяте добре. Достатъчно е само да сте там, когато другите ги няма. Независимо дали ви харесва или не, колегите и шефовете все още оценяват представянето ви по времето, прекарано в офиса.

Ще бъдете изложени на по-малко стрес от връщането към работа след дълга ваканция

Когато излизате в отпуска, вие сте щастливи. Всяко отсъствие от работа обаче е съпроводено с голям стрес, свързан с работата, която трябва да свършите преди заминаване, и работата, която ви посреща при връщане от почивка. Добавете и планирането и организирането на нещата, които трябва да бъдат свършени във ваше отсъствие. Ако работите по време на празниците, няма да изгубите ритъма на работа и няма да се налага да се справяте с тежката адаптация след дълга почивка.

Ще можете да се насладите на по-неофициална обстановка в офиса

Трудно е да бъдете себе си, когато знаете, че сте наблюдавани и оценявани. Периодът около коледните празници е времето, когато повечето мениджъри се отдават на по-дълга почивка. Така че ще можете да се насладите на по-неформална обстановка в офиса, да отделите време за приятни разговори с колегите, за което никога не ви стига времето. 

Източник: Profit.bg