Случайният секс не води до депресия, всъщност е полезен

Според изследователите от Нюйоркския университет хората, които нямат "социосексуални бариери" и се отдават на случаен секс, имат и по-голямо себеуважение, по-доволни са от живота и по-рядко страдат от депресия и тревожност, информира Metro.co.uk.

Настоящото проучване оборва широко разпространеното схващане, че случайният секс вреди на себеуважението на индивидите, карайки ги да подлагат под съмнение собствената си значимост, след като са правили секс с партньор, който не им е постоянен.

Изследването разкрива още, че жените се наслаждават на случайните интимни контакти също толкова, колкото и мъжете.

Виж още: Секс за една нощ?!

Експеримент

Всички знаем за ползата от редовния секс за здравето и настроението, но случайните сексуални връзки са нещо, което предизвиква спорове. Според едни те им помагат да се отпуснат, при други – води до тревожност. 

Американските психолози са се заели със задачата да определят кой е прав. Целта на проучването била да се установи въздействието на случайните връзки върху емоционалното състояние на човек. Очаквало се, че експеримент ще потвърди предположението за отрицателното им въздействие: понижено самочувствие, тревожност, но резултатът учудил дори специалистите.

В групата от доброволци се включили студенти от двата пола, които имали еднократни сексуални връзки – със случаен партньор, приятел, бивш партньор – общо 371 души. При това 42% от участниците имали постоянна връзка.

В продължение на 12 седмици доброволците попълвали дневници, в които записвали случайните си връзка и описвали усещанията, свързани със случилото се.

Виж още: Секс за една нощ и вече си женен... поне в Индия

Резултатите

Изучаването на записките показало, че след поредната връзка за една нощ повечето студенти са изпитали подобряване на емоционалното състояние. Те се чувствали напълно комфортно: случайната връзка им носела удовлетворение от живота и повишавала самочувствието им.

Интересното било това, че този вид връзки не натоварвали дори онези, които имали стабилни отношения.

Учените отбелязват, че неприятните емоции при случайните връзки изпитали най-вече онези, които в момента на близост забравяли за предпазните мерки или са били пияни.

Проучването показало още, че удоволствието от случайната връзка зависи от мотивацията. Било доказано, че случайният секс може да предизвика депресия, когато причина за него било желанието да се отмъсти на постоянния партньор, да се повиши самочувствието или да се загърбят проблемите от всекидневието.

Виж още: Какво мислят мъжете след секс