Защо премахването на депутатските имунитети не е добра идея, въпреки че звучи така

Малко хора всъщност разбират нуждата от това депутатите да имат имунитет. 

Ако решим да обобщим грубо какво най-често се вижда откъм парламента от обикновените хора, това са едни около 40 лица, които обясняват разни уж важни неща, но неясни за по-голямата част от обществото, и се заяждат се един с друг. Има и още едни около 200 души, които освен за малък брой гласоподаватели, са напълно неизвестни за останалите.

На всичко това блестят разни Волни и неволни грешки на природата, които участват в схеми, нахълтват във висши учебни заведения, злоупотребяват с власт и т.н.

От тази гледна точка абсолютно нормално е човек да се запита "Тия пък защо имат имунитет и не може да бъдат преследвани от закона, когато го нарушат?" Затова и говоренето за отпадане на депутатските имунитети е толкова популярно.

Виж още: Няма как да имаме работеща демокрация без качествен дебат

Уви - не и полезно. Също както разделението на властите, така и депутатският имунитет е сложен, за да предпазва демократичните устои на държавата. Той е защита за народния представител, когато реши да бъде неудобен и да задава въпроси и най-общо - когато реши да си върши работата.

Депутатските имунитети служат за гаранция, че няма да бъдат скалъпвани дела срещу народните представители, когато те по една или друга причина станат неудобни за властта. Както например се случва в съседната нам Турция, където представителите на опозицията биват арестувани, защото... защото така (справка - скорошното гласуване на поправките в конституцията, които на практика правят Ердоган султан).

Ако депутатският имунитет отпадне, се оставяме отворени за възможност всеки, който има достатъчно власт, да изнудва и манипулира народните представители да гласуват в една или друга посока.

Иначе казано - отпадането на имунитетите е златен коз в ръцете на мафията. Подобно на забраната за продажба на алкохол в САЩ през 20-те - звучи примамливо като решение на проблемите, но всъщност създава нови, още по-сериозни.

Виж още: Дефицит на лидери, или Защо го харесват Слави

Защото, замислете се, и сега един срещу депутат могат да бъдат отправяни обвинения от прокуратурата, като преди това трябва само да му се снеме имунитетът. Това се прави с искане на главния прокурор. 

Ако искаме истинско решение на проблемите, трябва да погледнем именно натам. Трябва да погледнем в ролята на Главния поркурор, на това как той трябва да е едновременно партийно независим, но също така и да не е оставен без надзор да прави каквото му скимне. Трябва да погледнем към проблема с корупцията - най-големият камък, който спъва както обществото, така и икономиката. Камък, който позволява на регионални феодали да поддържат заплатите ниски, обикновените хора в страх, а конкуренцията и новите възможности - далеч.

Защото колкото и да не ни се иска да признаем, между София и останалата част от страната се отваря една сериозна бездна, която няма как да се реши със сладки приказки за по-голяма минимална заплата и отпадане на депутатски имунитети. Това е разликата в големината на заплатите, в инвестициите, в качеството на работните места. И немалка роля за това играе именно феодалният строй, в който се намират някои райони на България. 

Виж още: Защо ни е задължително гласуване, когато виждаме само политическа импотентност?

Места, където местният големец решава за кого ще се гласува и ако не гласуваш за него, можеш да изгубиш работата си без възможност да намериш нова, просто защото той е единственият по-голям работодател и има връзки с всички по-малки. Защото често разполага със средствата да прави мръсно на всички онези, които не са му симпатични. 

Трябва да търсим онази лелеяна стабилност в държавата, но не на всяка цена. Не и преди да е "пометено и изчистено" от нещата, които ни дърпат назад. 

И най-важното - да четем и да осмисляме. Било то предизборни платформи, новини или просто нови идеи. Защото иначе се оставяме да бъдем манипулирани и да маршируваме в кръг около привидно симпатични обещания.