От руска страна са изразили съжаленията си за инцидента, а случаят тепърва предстои да бъде разследван из основи

Руски бойни самолет нанесоха ракетен удар срещу турски военни в Сирия, съобщи турският Генерален щаб, цитиран от в."Хюриет". Убити са трима военни, и 11 са ранени. Инцидентът е станал край северния град Ал Баб. Руски медии отбелязват, че руските самолети погрешка са ударили сграда, в която са се намирали турските военни, като са мислели, че там има бойци на "Ислямска държава". 

Представители на Москва и Анкара ще проведат съвместно разследване на инцидента. Руският президент Владимир Путин е изразил в телефонен разговор своите съболезнования на турския си колега Реджеп Ердоган, заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости. 

Началникът на генералния щаб на руската армия ген. Валерий Герасимов е поднесъл съболезнования на турския си колега Хулуси Акар във връзка с гибелта на трима турски военни в сирийската провинция Алепо при случаен удар на руски изтребител.

"Ген. Валерий Герасимов е изразил съболезнования на ген. Хулуси Акар във връзка с гибелта на тримата турски военнослужещи, действащи в района на град Ел Баб в резултат на непреднамерен удар на руски самолет. Руските бомбардировачи са изпълнявали бойна задача по унищожаването на позиции на "Ислямска държава“ в района", пише в официално заявление на руското министерство на отбраната. 

Началниците на генералните щабове са се разбрали за по-тясна координация и обмен на информация за обстановката в Сирия. 

От своя страна, Турция възприема положително конструктивната позиция на руската страна по инцидента. В телефонен разговор вчера Владимир Путин е поднесъл на Реджеп Ердоган съболезнованията за жертвите от инцидента.

"Проведени бяха преговори с руските колеги при координация с администрациите на нашия президент и премиера, действията и конструктивната позиция на руските официални лица веднага след инцидента бяха възприети от нас положително", изтъква източник от турските военни сили пред РИА Новости. 

По думите му руската страна е предложила създаване на комисия за разследване случа, но "работата ще бъде насочена за предотвратяване на подобни инциденти в бъдеще и засилване на координацията между военните и ведомствата на двете страни".

"Позитивното развитие на руско-турските отношения е много важно и за мира в региона. Разбира се, тази ужасна трагедия постави двете страни в сложно положение, но ние се надяваме, че подобно нещо няма повече да се повтори и в близко време терористичната групировка "Ислямска държава" ще бъде напълно прогонена от региона", каза още турският военен представител.

Източник: РИА Новости