Пиенето унищожава малко по малко бялата материя на фронталния лоб в мозъка

Алкохолът е най-ясният пример, че прекаляването води до лоши последствия. Прекумерната употреба на спиртни напитки сериозно уврежда частта в мозъка, която отговаря за взимането на решения. Това, от своя страна, е причината човешкият организъм да е склонен да развива зависимост към пиенето, пише "Дейли мейл".

Учени от Харвардския медицински университет, под ръководството на проф. Катрин Браун са установили чрез скенери, че алкохолиците понасят най-големи увреждания на бялата материя във фронталния лоб на мозъка.

Фронталният лоб отговаря за подаването на команди до всички останали участъци на мозъка, отговарящи за човешкото поведение. Той управлява самоконтрола, планирането, разсъдъка.

Виж още: България е седма в света по пиене на твърд алкохол

Резултатите показали, че колкото повече алкохол се консумира, толкова повече щети отнася този участък на мозъка. Това води до затворен кръг, който прави отказването от алкохола става много трудно.

Нарушава се контролът на импулсивното поведение

При увреждането на участъците с бяла материя се нарушава контролът на импулсивното поведение, който е много важен за отказването от алкохола.

Виж още: Още една причина да не прекаляваш с алкохола 

Учените установили още, че видими изменения във фронталния лоб били констатирани дори и при умерени консуматори на алкохол.