5-месечна терапия сдобила пациенти, страдащи от алопеция, с нова коса

Един от най-големите проблеми за мъжете е оплешивяването. Много представители на силния пол в един момент започват да губят окосмяването на главата си и това малко или много действа на самочувствието им. Все пак решение на този проблем може би вече има.

Учени от Колумбийския университет в САЩ са създали хапче, което успява да възстанови окосмяването по главите на пациенти, страдащи от алопеция или тежък косопад. Таблетките съдържат руксолитиниб - вещество, което обикновено се прилага при лечение на заболявания на костния мозък, съобщава Би Би Си.

Огнищната алопеция е заболяване, което води до частично или пълно обезкосмяване на главата. Болестта трудно се поддава на лечение и рядко някой може да възвърне всичката си коса.

Виж още: На каква възраст мъжете престават да бъдат секси

Учените, създали хапчето, са подложили трима пациенти, загубили над една трета от косата по черепите си на терапия с руксонитилиб. След пет месеца ежедневен прием на хапчето, пациентите вече се радвали на израснала коса.

Преди да преминат на фаза експерименти върху хора, учените са установили кои имунни клетки причиняват косопада, чрез експерименти върху лабораторни мишки.

Виж още: Как се покорява мъж за 5 минути